Voor de bouw van het huttenbouwdorp is ongeveer 500 kub hout nodig.
Voor de bouw van het huttenbouwdorp is ongeveer 500 kub hout nodig. (Foto: )

'De huttenbouwweek is echt een kindje van mij'

Marieke Roggeveen

Voorzitter Michel Linting

Het programma is klaar en op het terrein ligt een enorme stapel hout te wachten voor de bouw van een huttenbouwdorp. Van 19 t/m 23 augustus organiseert de Stichting Huttenbouw voor de 46-ste keer een huttenbouwweek voor kinderen van 4 t/m 14 jaar en staat een team van zo'n 60 vrijwilligers klaar om 600 kinderen weer een fantastische week te bezorgen.

Alphen aan den Rijn - Wat drijft de organisatie om nu al ruim 45 jaar de Huttenbouw te organiseren? "Enthousiasme," antwoordt voorzitter Michel Linting kort en krachtig. "Wij zijn een jong bestuur en hebben er weer heel veel zin in."

Via een vriendin die erg betrokken was bij de Huttenbouw, kwam Michel als 18-jarige een keer kijken en dacht hij meteen: hier wil ik aan meedoen. Michel was eerst tien jaar vrijwilliger, daarna elf jaar bestuurslid en sinds negen jaar is hij voorzitter. Leuk detail: Michel is timmerman van beroep. "Of ik zie of iemand goed kan timmeren? Jazeker, sommige kinderen hebben hier echt handigheid in." Om de huttenbouwweek goed te laten verlopen, volgt de organisatie een draaiboek en hebben de bestuursleden bijna wekelijks contact met elkaar. Michel: "Door de steeds strengere eisen moet er ook steeds meer geregeld worden. Naast het bestuur hebben we ongeveer zestig vrijwilligers, dertig voor de wijkleiding en dertig voor randactiviteiten zoals vergunningen aanvragen, een fotograaf, een geluidsman, EHBO-ers, iemand voor de koffie, thee en limonade, iemand in het spijkermagazijn, en nog heel veel meer." De laatste tien jaar verrijst het huttenbouwdorp op het evenemententerrein naast WiebelWiebel. "Helaas dit jaar voor het laatst," meldt Michel. "Met de gemeente zijn we in gesprek over een nieuwe locatie. Er staan meerdere opties open en ik hoop volgende week de nieuwe locatie bekend te kunnen maken."

Om straks een mooi kermisdorp (het thema is 'Kermis') neer te kunnen zetten, is er ongeveer 500 kub hout nodig, vooral pallets en goed resthout. Michel kijkt het meest uit naar de maandagochtend: "Eerst de gespannen gezichten voor het hek en daarna het enthousiasme waarmee de kinderen hun eerste pallet versjouwen, geweldig!" Als meest bijzondere moment noemt Michel de donderdagavond. "Als de hutten klaar zijn, de ouders komen kijken en het dorp officieel wordt geopend. Na de toespraak schiet ik vol, als ik zie wat er is neergezet en hoe de kinderen en vrijwilligers hiervan genieten… Dit ontroert mij, de huttenbouwweek is echt een kindje van mij geworden."

Op de vraag hoe het komt dat na ruim 45 jaar de Huttenbouwweek nog steeds zo populair is, antwoordt Michel: "Tijdens de week zijn de kinderen buiten lekker met hun handen bezig, lekker uitrazen. En aan het eind zijn ze trots op wat ze met elkaar neergezet hebben!"

Meer berichten