Arie Blom bereikt de honderd jaar, maar dat zou je niet zeggen!
Arie Blom bereikt de honderd jaar, maar dat zou je niet zeggen! (Foto: )

Feest voor honderdjarige Arie Blom

Ingezonden

Harde werker en sociale vlinder

De mensen worden steeds ouder en het aantal honderdjarigen stijgt langzaam. Maar honderdjarigen zoals Arie Blom zijn uniek. Helder van geest, sterk van lijf en leden, levenslustig en actief. Dat werd nog eens duidelijk op het feestje voor zijn honderdste verjaardag. Maar liefst 140 vrienden en bekenden kwamen hem feliciteren.

Alphen aan den Rijn - Velen kennen hem van de bridgeclubs, een hobby die hij al sinds 1953 in clubverband beoefent. Afgelopen seizoen zette hij daar een punt achter, omdat zijn club op een nieuwe locatie ging spelen. "Dat was te ver weg. In huiselijke sfeer blijf ik wel bridgen, want het houdt je geheugen scherp én het is gezellig," legt hij uit. Een andere hobby is biljarten, iets wat hij nog wekelijks doet. Deze hobby is ontstaan vanuit zijn lidmaatschap van de eerste Probusclub in Alphen, waar hij medeoprichter van was. De club werd een hechte vriendengroep.

In zijn appartement aan de Rijn blikt Blom terug op zijn leven. Een leven gekenmerkt door hard werken en een grote sociale interesse. De familie Blom woont generaties lang in Aarlanderveen. "Mijn grootvader begon in 1888 samen met mijn vader een kuiperij. Het was een voortzetting van het bedrijf dat mijn betovergrootvader in 1830 elders in het dorp was begonnen. Later kwam er een machinefabriek bij en werd het Blom en Maters." Zelf zou hij ook bij het familiebedrijf gaan werken. Arie Blom kon goed leren en ging op zijn elfde naar de Mulo in Alphen. Eerst met de trein en later op de fiets. Mulo A werd aangevuld met Mulo B. Verder leren wilde hij niet. "Het was crisistijd en eigenlijk vond ik het interessanter om op het kantoor van de zaak te werken." En zo voegde Arie zich bij het familiebedrijf, terwijl hij in de avonduren verder studeerde. Pas rond zijn 75ste stopte hij met zijn werkzaamheden, maar hij bleef als adviseur actief. In zijn werkkamer toont Blom oude documenten en foto's van het bedrijf. Op het bureau staat zijn laptop, want ook in het digitale tijdperk vindt hij zijn weg.

Naast de zaak was zijn sociale leven belangrijk voor hem. Na zijn huwelijk in 1947 verliet hij Aarlanderveen en ging met zijn kersverse echtgenote op de zolderverdieping bij opa Blom in de Stationsstraat in Alphen wonen. Het echtpaar is altijd in het huis blijven wonen. Ze kregen twee dochters. Blom: "Het is een hele gezellige straat. Nadat mijn vrouw in 1990 overleed, realiseerde ik me dat er bijna geen oude mensen meer woonden. De jonge moeders kenden elkaar via het schoolplein, maar ik had er geen contact meer. Toen heb ik de buren met kinderen uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje in de tuin. Dat was reuzegezellig. Zo leerde ik de buren weer kennen." Het kenmerkt Bloms positieve karakter. Sinds kort woont hij in een appartement op korte afstand van zijn oude huis. "Comfortabel, maar je hebt minder contact met de omgeving. Maar ik heb mijn rijbewijs nog en tegenwoordig heb ik ook een scootmobiel. Ik red me wel."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden