Het echtpaar Zwanenburg komt minder makkelijk de deur uit en is blij met de bezoekjes van vrijwilliger Mia van Montfoort (links op de foto).
Het echtpaar Zwanenburg komt minder makkelijk de deur uit en is blij met de bezoekjes van vrijwilliger Mia van Montfoort (links op de foto). (Foto: Marieke Roggeveen)

'Ik zou dit werk niet willen missen'

Vrijwilliger bij De Zonnebloem

Marieke Roggeveen

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra's doen voor de samenleving. In Nederland zijn ongeveer 6,7 miljoen vrijwilligers actief, dat betekent dat de helft van alle volwassen Nederlanders minstens een keer per jaar vrijwilligerswerk doet. In deze rubriek laten wij u nader kennis maken met vrijwilligers in de gemeente Nieuwkoop.

Langeraar – Mia van Montfort is al 24 jaar vrijwilliger van De Zonnebloem en doet dit omdat ze het fijn vindt om 'iets voor andere mensen' te doen. "Ik had destijds geen baan, de kinderen gingen naar school en ik kende iemand die bij de Zonnebloem zat die zei: 'Is dit ook niet iets voor jou?' Vervolgens heb ik eerst twaalf jaar in het bestuur (bezoekwerk) gezeten, daarna ben ik bezoekwerk gaan doen en ben ik als vrijwilliger gebleven en help ik mee met allerlei activiteiten."

De naam 'De Zonnebloem' roept bijna altijd associaties op met een grote boot die over de Rijn vaart, dit is echter slechts een van de activiteiten die De Zonnebloem organiseert. Al ruim 70 jaar zet deze op-en-top vrijwilligersorganisatie zich in voor mensen met een lichamelijke beperking door een ziekte of handicap en die behoefte hebben aan bijvoorbeeld een dagje uit of een bezoek van een vrijwilliger. Na aanmelding bij een Zonnebloemafdeling in de buurt kunnen de gasten dan bezoek van een vrijwilliger ontvangen of meedoen aan activiteiten die De Zonnebloem organiseert.

"Elke afdeling bepaalt zelf de activiteiten," vertelt Carolien de Bruin, voorzitter van de afdeling Ter Aar/Langeraar, "onze afdeling organiseert elk jaar een bingomiddag, een spelletjesdag en een kerstdiner, daarnaast organiseren we het hele jaar door wisselende uitstapjes. Mia is één van de vrijwilligers die voor leuke prijzen en cadeautjes voor de gasten zorgt." "O ja," vult Mia aan, "ik loop alle aanbiedingen af en verzamel het hele jaar door bruikbare spulletjes. Deze bewaar ik in een hoek op zolder waar niemand mag komen."

Ook bezoekt Mia meerdere gasten, waaronder het echtpaar (Cor en Agnes) Zwanenburg uit Langeraar. "Meestal bel ik even van te voren en ga dan bij ze op bezoek, voor een praatje en ook om ze attent te maken op een activiteit." Het echtpaar Zwanenburg is al enkele jaren lid van De Zonnebloem. "Ik heb reuma," vertelt mevrouw Zwanenburg, "we hebben geen auto en komen daardoor minder makkelijk de deur uit. Wij doen mee aan meerdere activiteiten mee en gaan ook vaak mee met uitstapjes. Wat we het leukst vinden? Het kerstdiner, theaterbezoek… en natuurlijk het varen! Dat is heerlijk!"

Mia haalt veel voldoening uit haar vrijwilligerswerk. "Ik krijg er zoveel gezelligheid en dankbaarheid voor terug. Zoals het zien genieten van de mensen bij de boottocht… Dit geeft zoveel voldoening. Ik wil wel iets meer afbouwen, ik ben gepensioneerd en heb kleinkinderen, maar ik zou dit werk niet willen missen!"

Meer berichten