De fietsen zijn geweldig en we hebben fantastische sponsors die dit allemaal mogelijk maken.
De fietsen zijn geweldig en we hebben fantastische sponsors die dit allemaal mogelijk maken. (Foto: )

Met mijn fietsmaatje door de polder

Ron van der Lem

Wat een uitvinding is dit gevaarte!

Als ambulante reporter doe ik deze week wel bijzonder mijn mobiliteit eer aan door te fungeren als fietsmaatje. En dat voor de instantie die dezelfde naam draagt. Ik rij voor deze gelegenheid mee met Lian Zwetsloot. Zij is speciaal komen overvaren vanuit haar schitterende huis aan de andere kant van de Ade in Rijpwetering. En nu zitten we naast elkaar en rijden over de dijk van de Buurterpolder.

Rijpwetering - Wat direct opvalt als je zelf rijdt op zo'n rijwiel van fietsmaatjes is dat je zo'n close contact hebt met de persoon naast je. Dat is echt heel anders dan op een gewone fiets. Het schept meteen een band. Je deelt veel sneller ook wat je op dat moment allemaal om je heen ziet. Wat een uitvinding is dit gevaarte! Na drie keer trappen vind ik het al een succesnummer. Ik kan me geheel voorstellen dat het voor de 'gasten' een geweldige ervaring moet zijn om op deze wijze weer van de buitenlucht te mogen proeven. Even uitleggen: een 'gast' is de persoon die de begeleider meeneemt op de fiets. De oudere dus die middels deze stichting van een dagdeeltje fietsen wordt voorzien eens in de twee tot vier weken. Lian: "Het is alleen wennen voor de gast dat ze zelf niet kunnen remmen. Ze zijn geheel afhankelijk van de begeleider. Ik heb bijvoorbeeld een meneer van hier die zesennegentig is en die vanaf kinds af aan hier woont hier naar school wandelde. Die route rijd ik regelmatig met hem." En met slecht weer? Vraag ik terwijl ik handig met een bochtje om een tractor rijd. 'Dan gaan we ook de weg op hoor!" legt Lian uit. "We hebben speciale regenponcho's voorhanden." De Fietsmaatjes coördinatrice van de dorpen Hoogmade, Rijpwetering en Oud Ade vertelt dat in de wintermaanden de boel stil ligt. Van november tot februari is het ondoenlijk voor de doelgroep op te gaan fietsen. Maar de rest van het jaar is het een drukte van belang. In de zomer zelfs soms in de avond gaan de maatjes ook de weg op. Lian Zwetsloot, maar ook andere coördinatoren, kunnen wel weer wat hulp gebruiken. Dus mocht u iets willen bijdragen om de minder ambulante oudere wat buitenlucht te gunnen en daarbij een broodnodig contact, dan is dat meer dan welkom. Lian zelf is helemaal in haar element bij het uitvoeren van deze werkzaamheden. Ze vertelt me over haar hectische eerdere banen als kruideniersdochter en zorgverlener. Het breken van een enkel heeft haar destijds doen besluiten ander werk te gaan doen. Als vervente fietster zocht ze iets in die richting. "Nou… je begrijpt dat ik het nu al vijf jaar bijzonder naar mijn zin heb. De fietsen zijn geweldig en we hebben fantastische sponsors die dit allemaal mogelijk maken."
Als ik met zweethandjes een heuveltje pak naast een molen met wel heel gevaarlijk dichtbij draaiende wieken, verneem ik dat de 'gasten' een kleine bijdrage betalen voor hun rit. Iets wat ik kan begrijpen. Terwijl ik een U-bochtje maak richting terug, bedenk ik dat ik in mijn agenda moet noteren dat ik in 2039 me moet aanmelden als 'gast' van fietsmaatjes.

Lustrum

Het eerste lustrum, hoe mooi is dat! In juli 2014 ondertekende het bestuur de oprichtingsakte en statuten van de nieuw opgerichte Stichting Fietsmaatjes Kaag en Braassem. We zijn nu vijf jaar verder. Nooit gedacht dat we destijds aan zoiets groots begonnen. Gelukkig maar! Hulde en complimenten voor alle vrijwilligers die dit mogelijk maken!

Doelstelling fietsmaatjes

Onze doelstelling is om mensen die nog graag willen fietsen, maar dit zelfstandig niet meer kunnen of willen, fietstochten van circa 1-3 uur aan te bieden. Dit zijn fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning, waarbij het mogelijk is om zelf mee te trappen en zittend naast een vrijwilliger (fietsmaatje), die trapt en stuurt. Met deze wekelijkse of 2-wekelijkse fietstochten worden onze gasten in de gelegenheid gesteld om op een ontspannen en gezellige manier te bewegen in de buitenlucht. Tegelijk kunnen er unieke contacten ontstaan en blijven gasten betrokken bij de samenleving. Een positief effect kan zijn, een betere gezondheid en/of verminderde kans op isolement.

Meer berichten