Funderingswerk aan de gezamelijke opslagloods van Stichting Vereniging Opslag Leimuiden, mogelijk gemaakt door Fonds Alphen.
Funderingswerk aan de gezamelijke opslagloods van Stichting Vereniging Opslag Leimuiden, mogelijk gemaakt door Fonds Alphen. (Foto: )

'De beste ideeën verdienen uitvoering'

Wil Kamping

Fonds Alphen bestaat 25 jaar

Fonds Alphen en omstreken ondersteunt al 25 jaar maatschappelijke projecten in de regio Alphen aan den Rijn. Sinds 1994 steunt het Fonds verenigingen en stichtingen om initiatieven te kunnen opstarten/uitvoeren op het gebied van kunst, cultuur, sport, natuur, milieu, sociaal domein en educatie.

Alphen aan den Rijn - "Fonds Alphen focust zich op samenwerking en duurzaamheid bij het ondersteunen van aanvragen," legt voorzitter Jaap Eysink Smeets uit. "Een voorbeeld is het openluchtzwembad De Aarweide in Ter Aar die door een bijdrage van Fonds Alphen een duurzame warmtewinningsinstalatie kon aanschaffen. Met deze installatie wordt het zwembad nu duurzaam verwarmd door warm afvalwater langs warmtewisselaars te geleiden, met als gevolg een besparing van 80 à 90 procent op het gasverbruik. Het Fonds ondersteunde mede de bouw van een verenigingsopslagloods van Stichting Vereniging Opslag Leimuiden waar vier deelnemende verenigingen gezamenlijk hun middelen veilig en droog kunnen opslaan, een krachtige move om versnippering in de vorm van allemaal kleine loodsen tegen te gaan. Verder hielpen we onder meer het Alphens Bevrijdingsfestival en het Herdenkingsconcert op 4 mei en hebben de hospices in Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem een forse bijdrage mogen ontvangen. Vaak ondersteunt het fonds een onderdeel binnen een project waar financiële steun nodig is zoals bij Tennisvereniging Tean tijdens een internationaal toernooi om rolstoeltennis te kunnen realiseren. Zodat mensen met een handicap niet aan de kant staan maar mee kunnen doen in de samenleving."

Winnen met de beste ideeën

Om het 25-jarig jubileum te vieren trakteert Fonds Alphen op een tweetal festiviteiten. Het eerste is een cadeau voor alle basisschoolleerlingen in Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Speciaal voor deze kinderen komt Circus Salto naar deze gemeenten en verzorgt zo'n veertig voorstellingen in de circustent voor 8500 basisschoolleerlingen. De inschrijving hiervoor heeft al plaatsgevonden. Verder is er een speciale prijsvraag. Normaal kunnen alleen verenigingen en stichtingen een aanvraag bij het fonds indienen. In het jubileumjaar daarentegen maakt het jubilerende Fonds hierop een uitzondering en kan iedereen met goede en bruisende ideeën meedoen. Initiatieven die bijdragen aan het leuker maken van je eigen buurt en meewerken aan de onderlinge samenhang in de wijk maken kans om te winnen. Fonds Alphen geeft in totaal 60.000 euro weg. Dus heb je samen met anderen mensen een geweldig idee waar de maatschappij of je directe woonomgeving iets aan heeft, kom maar op met die ideeën en dien ze in! De winnaars worden bekend gemaakt tijdens drie feestelijke bijeenkomsten in oktober. Het deelnameformulier voor deze speciale jubileum-prijsvraag is te vinden op website: www.fondsalphen.nl/jubileum.

Stichting Fonds Alphen heette tot 2018 VSB Fonds Alphen aan de Rijn en omstreken. Dit Fonds is ontstaan doordat de bondsspaarbank zich in 1994 aansloot bij bank- en verzekeringsconcern Fortis. Als gevolg van deze samenwerking kwam de Stichting Bondsspaarbank in het bezit van een aanzienlijk kapitaal. Dit kapitaal komt al jaren ten goede aan de samenleving van Alphen aan den Rijn en omstreken.

Meer berichten