Liesbeth van Bemmel: "We hebben ook dropplant, heel lekker voor in de thee."
Liesbeth van Bemmel: "We hebben ook dropplant, heel lekker voor in de thee." (Foto: Studio Alphen)

Studio Alphen komt langs met Camera Bezorgd - week 1

Mike Mourits

Franse uiensoep-boom 

Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn kunnen deze zomer een camera bestellen bij Studio Alphen. De camera, inclusief verslaggever, wordt bezorgd bij de leukste, gekste of meest bijzondere onderwerpen. In het televisieprogramma Camera Bezorgd vertelt initiatiefnemer Liesbeth van Bemmel enthousiast over het voedselbos.

Benthuizen - Op een stuk grond achter de Dijk in Benthuizen zijn de eerste contouren van een heus voedselbos te zien. Over een aantal jaren moet het er vol staan met fruitbomen, eetbare bloemen en kruiden. Liesbeth van Bemmel: "We werden steeds enthousiaster over eten uit de natuur," zegt Van Bemmel. "Hoe mooi is het als je de natuur kunt laten groeien en er zelf de vruchten van kunt plukken. Dat je een mooi leefgebied creëert voor bijen, vogels en vlinders en dat je er zelf ook goed van kunt eten." Voor het voedselbos is een hectare grond gereserveerd, een deel daarvan is al beplant. "We willen uiteindelijk naar een systeem van zelfoogst, zodat bijvoorbeeld vijftig tot honderd mensen meedelen in de oogst." Het is in eerste instantie niet de bedoeling dat die groep mensen alleen maar van het voedselbos leeft. "We willen wel een steentje bijdragen met het voedselbos zodat er meer lokaal en seizoensgebonden wordt gegeten." Verspreid over het terrein zijn opmerkelijke soorten vaste planten, bomen en groenten te vinden. "Zo hebben we de Franse uiensoep-boom." Bladeren van deze Chinese mahonieboom hebben de smaak van een klassieke Franse uiensoep en kunnen als smaakmaker worden toegevoegd in gerechten en soepen. "We hebben ook dropplant, heel lekker voor in de thee."

Alphense vrouwen bouwen in Malawi

Een groep van dertien vrouwen vertrekt in oktober naar Malawi om daar een huis te bouwen.Dat doen ze voor het goede doel, Stichting Habitat for Humanity.

Alphen a/d Rijn – Irma Vandeveen heeft al meerdere bouwreizen meegemaakt en besloot een groep vrouwen om haar heen op te trommelen. En met succes, team Joining Hands gaat als een speer. "Met groot enthousiasme zijn we aan het voorbereiden en doen we er alles aan om geld in te zamelen," zegt Vandeveen. De teller staat inmiddels op meer dan 30.000 euro. "De mensen voor wie we een huis bouwen, helpen zelf ook mee. Dat maakt het erg boeiend, omdat je schouder aan schouder staat met de mensen die er komen te wonen."

Camera Bezorgd

'Camera Bezorgd is iedere dag om 19.05 uur te zien op televisie en wordt daarna ieder uur herhaald.
De uitzending is ook online te bekijken: www.studioalphen.nl/camerabezorgd.

Meer berichten