Foto: Rory Dalman

Romeinencruise door Alphen

Gilde Alphen aan den Rijn verzorgt al lang themawandelingen rond het onderwerp Romeinen, die vooral voor scholen aantrekkelijk zijn. Tijdens het Romeinsfestival op 5, 6 en 7 juli werd deze wandeling vanaf het water aangeboden.

Alphen aan den Rijn - Tweeduizend jaar geleden kwamen de Romeinen de Rijn afzakken tot aan de Noordzee. Langs de Rijn werden castella gebouwd om deze grens (Limes) te beschermen tegen de Germaanse stammen. Op de plaats waar nu Alphen aan den Rijn ligt werd het fort Albanianae gebouwd, wat tot 270 bleef bestaan.

Een rondvaartboot met een Gilde-gids voer over de Rijn en gaf de bezoekers uitvoerig uitleg over alle Romeinse aspecten in en rond de Rijn in het delta gebied, inclusief de Germanen die aan de overzijde de Romeinen bleven lastig vallen.

Een Romeinse Centurion en een vaandeldrager van Archeon (beiden in vol uniform) zorgden voor een extra dimensie door over het dagelijks leven in en rond het fort te vertellen, maar ook uitleg over de kleding, wapens en hun dagelijkse werkzaamheden. Een troubadour met diverse oude instrumenten zorgde voor muzikale intermezzo's, wat een een goede sfeer aan boord gaf. Naast de uitleg door de gids gaf vooral de samenwerking tussen de Gids en de twee Romeinse bewoners een nieuwe dimensie in deze Romeinse bootwandeling.

De boottochten werden grotendeels gefinancierd door de gezamenlijk winkeliers in het centrum van Alphen, zodat men voor weinig kosten een uur lang vanaf de Oude Rijn Alphen kon bekijken en tevens het Romeinse gevoel meekreeg. Het project is zeker voor herhaling vatbaar!

Door: Ton Dalman

Meer berichten