Foto: Foto:

Nostalgie

Theo van Egmond

Tot 1 juni 1009 bestond de gemeente Alkemade. Vanaf die datum werden er enkele dorpen aan toegevoegd en was het Kaag en Braassem. De ouderen zijn er nog steeds niet aan gewend, maar in ieder geval bevindt het gemeentehuis zich nog steeds in hoofddorp Roelofarendsveen. Alkemade bestond toentertijd van links naar rechts uit Kaag dorp (vreemde eend in de bijt), Oud Ade, Rijpwetering, Nieuwe Wetering, Roelofarendsveen en Oude Wetering. De voetbalclubs waren VVOA (Voetbalvereniging Oud Ade, RKSV Rijpwetering, RKSV DOSR en RKVV Weteringse Boys. VVOA en Rijpwetering lagen zo'n honderd meter van elkaar verwijderd aan de Oud Adeselaan.

Het waren grotendeels katholieke dorpen. Ik kan me uit mijn jeugdjaren nog herinneren dat er in 'de Veen' slechts een protestants (import)gezin woonde, in de Spoorstraat. De niet-katholieken uit Nieuwe Wetering voetbalden bij de enige zaterdagclub SVOW. Die letters stonden weliswaar voor Sportvereniging Oude Wetering, maar de club was gehuisvest in Weteringbrug, net buiten Oude Wetering en vallend onder de gemeente Haarlemmermeer. In Leimuiden had je destijds nog geen voetbalvereniging. Sportieveling uit die plaats waren over het algemeen actief bij Weteringse Boys. Vanaf 1969 konden ze in Leimuiden blijven voetballen, want toen ontstond Kickers'69.

In 1979 gingen VVOA en Rijpwetering gezamenlijk verder als SV ROAV'79, dat 79 is er inmiddels af. Weteringse Boys werd later Alkmania, stomme naam, en gaat na een fusie met SVOW door het leven als WVC, Weteringse Voetbalcombinatie. DOSR was altijd de meest toonaangevende voetbalclub in de omgeving. Na de competitie 2018/2019 is Door Oefening Sterk Roelofarendsveen - die 'R' werd er pas rond 1940 aan toegevoegd - voorbijgestreefd door de club uit Rijpwetering. ROAC, een omnivereniging met ook handbal, gymnastiek, biljarten, badminton en handbal, gaat namelijk in de eerste klasse voetballen. Dat is een prestatie van formaat.

Ik kan me, en velen met mij uit het 'oude' Alkemade, nog goed herinneren dat Rijpwetering ooit blij was dat men in de eerste klasse van de Leidse Voetbalbond (LVB) uitkwam. Niet dat de eerste klasse in het district West 2 tegenwoordig nog heel veel voorstelt, maar toch. Het zal mijn oude club DOSR best een beetje steken denk ik.

ROAC is nog steeds gehuisvest aan de Oud Adeselaan op het prachtige sportpark Hertogspark. DOSR voetbalt sinds 1964 aan de Alkemadelaan, eigenlijk aan de Sportlaan, met als directe buur WVC. Overigens is het zeer waarschijnlijk dat deze clubs over niet al te lange tijd een fusie aangaan. De besturen zijn het al met elkaar eens, de leden stemmen er begin september over. Die twee verenigingen kunnen heel goed samengaan. Maar bij WVC moet men wel bedenken dat de naam DOS eigenlijk nooit mag verdwijnen. Dat wordt steggelen over een naam dus.

Meer berichten