Ton, Ron, Tineke en 'Olifant en het meisje'.
Ton, Ron, Tineke en 'Olifant en het meisje'. (Foto: Camaro)

Een 'doekje' open van een rare kwast

Ron van der Lem

Teken- en schilderclub Jacobswoude

Onze correspondent met chronische ADHD is een rare kwast, daarom kwispelt hij bij het binnentreden bij kunstenaar Ton Hendriks en zijn schildergroepje op de donderdagmiddag. Van der Lem mag nu zelf een kwast in de hand nemen en zich uitleven op een opdracht van de cursusleider. En stelt u zich voor: dit meteen bij binnenkomst en na het handenschudden. Kortom, de enige echte kunstenaar hier (Ton dus) zet meteen de lijnen uit.

Jacobswoude - Voor me een leeg vel en een opdracht van Ton om een kubus en een lege kom in perspectief te tekenen. Ik krijg tips van de meester aangereikt hoe te beginnen en mijn 'compositie' verder op te bouwen. Ik ga aan de slag, maar al snel kijk ik om mij heen. Er zitten dertien dames om mij heen en een geluksvogel: een man genaamd Harry. Een portret op zichzelf. Nieuwsgierig bewonder ik de werken waar de dames mee bezig zijn. Dat loopt uiteen van het natuurgetrouw nabootsen van een foto die ze hebben meegenomen tot abstracte schilderijtjes en schitterende tekeningen.

Elke week wurm ik me in organisaties om de sfeer te proeven. Vaak voel ik me thuis en ervaar ik elke episode als een vitamine C-bruistablet. Maar hier bij Ton Hendriks ben ik volledig in mijn element. Allemaal artistieke mensen om me heen met overstromende talenten en een gezellige babbel. En dan maestro Ton zelf. Hij fladdert van doek tot doek en geeft zijn leerlingen adviezen. Het gaat uw correspondent om de sfeer hier, dus hij fladdert al snel wat achter Ton aan. Zo sta ik al snel achter Tineke Mol die een uiterst vermakelijk doek samenstelt met een grote olifant zittend op een muurtje. Ik geef me direct gewonnen. Verderop Henriëtte Onderwater die me via haar smartphone prachtige stukken toont. Het valt me op dat alle cursisten zo divers van opzet te werk gaan. Zo is er Titi Entjes, die me beschilderde eierschalen laat zien van onze koning. Zonder de anderen te kort te doen vind ik het werk van Gonnie Huysmans het mooist. Zij maakt een landschapstekening met een liggende persoon. Je voelt als kijker bijna het gras. Deze dame is al vijfentwintig jaar hier actief, maar er zijn hier ook meiden pas een paar maanden bezig.

Dan mag ik met de meester even meelopen naar zijn eigen atelier. Wat Ton me nu laat zien is ronduit geweldig! Kunstwerken bestaande uit verschillende materialen, van plexiglas tot hout, en uitbeeldend 'van binnen naar buiten'. Kijkend naar zo'n werk word je naar binnen gezogen en als je anders kijkt, juist naar buiten. Ik nodig u dan ook uit om eens naar tonhendriksart.nl te surfen. Zou u willen aanschuiven bij deze gezellige groep (incl. zelfgebakken cakeje van Alma v/d Hulst), zoek dan op schilderclub-jacobswoude.nl. Met Hendriks als docent wordt u vakkundig begeleid. Hij heeft gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten en heeft een schat aan ervaring die hij graag met u deelt. Ik stop nu, want mijn getekende kubus lijkt op dit moment nog op een verhuisdoos...

Meer berichten