Leden van de werkploeg van A.V.V. Alphen houden hun club groot. Foto: Verël Fotografie
Leden van de werkploeg van A.V.V. Alphen houden hun club groot. Foto: Verël Fotografie (Verël Fotografie)

A.V.V. Alphen is nooit kapot te krijgen: al 110 jaar voetballen

Theo van Egmond

Ruim 110 jaar geleden is het alweer. Op 1 maart 1909 ontstond in De Vergulde Wagen aan de Van Boetzelaerstraat A.V.V. Alphen. Er werd zo af en toe daarvoor ook wel een balletje getrapt op een veldje aan de huidige Hofzichtstraat. Twee clubjes hielden zich daarmee bezig, te weten Olympia en H.V.V. Ze besloten samen te gaan en zo was op 1 maart 1909 Alphense Voetbalvereniging Alphen een feit.

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wie initiatiefnemer is van de oprichting van een vereniging is doorgaans direct ook de eerste voorzitter. Dat was ook in dit geval zo, Johan van Zwieten ging de club leiden. Dat deed hij kennelijk naar ieders volle tevredenheid en ook volgens hem zelf, want hij zou die functie tot 1928 vervullen. Dat deed hij later ook nog eens van 1944 tot 1955. Tussendoor stond van 1928 tot 1937 ene Gerrit van der Kolk aan het hoofd. Een ander persoon die wellicht het allergrootste aandeel in de geschiedenis heeft is Jan de Bruin. Hij maakte bijna zijn hele leven deel uit van het clubbestuur, waarvan in het tijdvak van 1976 tot 1997 als voorzitter. De tot erevoorzitter benoemde De Bruin bezoekt nog steeds bijna alle thuiswedstrijden van zijn club. Toen A.V.V. Alphen haar vijfenzeventigste verjaardag vierde kende hij een van zijn meest ontroerende momenten als preses. Van Bouwfonds kreeg de club namelijk een lichtinstallatie cadeau.

Van 1909 tot 1936 voetbalde Alphen op een terrein aan de Van Boetzelaerstraat. Toen werd verkast naar de legendarische accommodatie achter het Bospark. Daar bleef men voetballen tot 1970 waarna verhuizing naar de huidige locatie aan de Sportlaan plaatsvond. Mede door de vele reclameborden ging de accommodatie steeds meer op een stadionnetje lijken. Er werd dan ook een heuse interlandwedstrijd gespeeld. De damesinterland Nederland-Rusland op 12 maart 1992 was een absoluut hoogtepunt. Dat was op sportief gebied ook de promotie naar de tweede klasse in 1966 na een zinderende wedstrijd in Gouda tegen Olympia. De tweede klasse was toen het op een na hoogste amateurniveau in ons land.

Bij het honderdjarig bestaan sprak Henk Wille de mooie woorden: "A.V.V. Alphen is een fijne club met normale mensen, waarbij het allemaal draait om het voetbalplezier." En daar had en heeft hij volkomen gelijk in. Henk Wille vormt tegenwoordig samen met Cindy van Baarle een meer dan voortreffelijk voorzittersduo.

Voorzitter af

Sinds september 2017 was Marco de Jong voorzitter van v.v. Koudekerk. Dat is hij sinds vorige week niet meer. ''Wegens onoverkomelijk verschil van inzicht,'' besloot hij de hamer per direct in te leveren. De Jong bekleedde in de afgelopen jaren diverse functies.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden