Kinderen kunnen hierin naar hartenlust klimmen en klauteren. Foto: Marieke Roggeveen
Kinderen kunnen hierin naar hartenlust klimmen en klauteren. Foto: Marieke Roggeveen (Foto: Marieke Roggeveen )

'Schip Ahoy! We gaan nu varen!'

Marieke Roggeveen

Houten speelschip op Zegerstrand

Als een van de laatste toevoegingen bij de Zegerplas is in de tweede helft van juni een houten speelschip voor de kleinste kinderen op het strandje aan het meer geplaatst.

Alphen aan den Rijn – De afgelopen maanden is het gebied rondom de Zegerplas flink onder handen genomen: er zijn wandelpaden aangelegd, de ligweide is een stuk groter geworden, de bruggen zijn vernieuwd en in het recreatiegebied zijn openbare toiletten geplaatst. Ook zijn de strandjes aangepakt: de bovenste laag zand op het strand en in het water is afgegraven en aangevuld met vers zand, zodat het weer schoon en veilig is om te spelen te zwemmen.

Ideaal

"Superleuk!" noemt Andrea van der Meer het houten speelschip op het strand. Zij is samen met dochter Féline (1) en haar vriendin Kim met dochter Resi (bijna 2) bij de Zegerplas. "Maar dit geldt voor het hele recreatiegebied: de omgeving is leuk, het is hier prettig zitten, horeca vlakbij, gratis parkeren, en voor de kinderen ondiep water, gras, zand en een mooie speeltoestel… Ideaal!" "Ik mis hier niets meer voor kinderen," vertelt Douiane da Silva Gomes die vanaf een kleedje toezicht houdt op haar zoontje Daniel (2) die niet is weg te slaan bij het speelschip. "Wij wonen hier vlakbij en komen hier vaak. Daniel vindt het water niet leuk, maar het speelschip vindt hij helemaal geweldig. Hij speelt met andere kinderen en ontdekt steeds weer iets nieuws."
Een eindje verderop zitten Kim van der Jagt en haar moeder Judith Otte-de Groot op een groot kleed, samen met Ejiro van acht maanden. "Daar ben ik de gastouder van," vertelt Kim, "ik ben ook de gastouder van Shane (3 jaar) die nu bij de boot speelt. Met mijn eigen kinderen ben ik al vaker naar het strandje geweest, maar met Ejiro en Shane ben ik er nu voor het eerst. Ik vind het ontzettend leuk geworden: een mooi en schoon strand, toiletten in de buurt en natuurlijk het speelschip. Kinderen kunnen hierin naar hartenlust klimmen en klateren, er zijn trapjes en bruggetjes, er is een glijbaantje. En zie je daar die toeter aan de buis? Daar kunnen kinderen in praten en aan de andere kant van de buis kunnen ze dit dan horen en ook terug praten." "Er is ook een roer en bovenop de mast zit een meeuw. Dit alles daagt ook de fantasie uit van de kinderen," vult Judith aan, "Daarnet riep een meisje: 'Schip Ahoy! We gaan nu varen!' Prachtig toch?"

Een andere aanpassing bij de Zegerplas wordt binnenkort gerealiseerd: een drijvend vlonderpad bij Wet 'n Wild waarop bezoekers vlak boven de waterlijn kunnen wandelen. Ook in de Zegerplas zelf is een en ander veranderd: het Onderwaternatuurpark Zegersloot is uitgebreid met meerdere scheepswrakken op de bodem zodat het duiken voor de leden van Duikvereniging Atlantis nog leuker is, maar het bevordert ook het leven in de Zegerplas. Zo wordt Park Zegersloot steeds meer hét groene gebied voor inwoners van alle leeftijden.

Meer berichten