Vervelen zal ik mij niet want we hebben elektrische fietsen aangeschaft. En er komt natuurlijk meer tijd om gitaar te spelen."
Vervelen zal ik mij niet want we hebben elektrische fietsen aangeschaft. En er komt natuurlijk meer tijd om gitaar te spelen." (Foto: Wil Kamping)

Selma van Rijswijk 44 jaar juffrouw

Wil Kamping

42 jaar leerkracht op de GvP

Aan het einde van dit schooljaar gaat juf Selma met pensioen. Ze begon met lesgeven in Nunspeet en was daarna 42 jaar leerkracht op basisschool Groen van Prinsterer in Alphen aan den Rijn. De laatste jaren stond ze voor groep 1- 2. Bij de muziekles in de klas speelt de muzikale juf steevast een akkoordje mee.

Alphen aan den Rijn- "Ik ga graag met kinderen om en kleuters leren lezen vind ik iets magisch hebben. In groep 2 beginnen we al met voorbereidend lezen. Ik vind het leuk wanneer kinderen het kwartje zien vallen en zelf ontdekken dat letters woorden vormen en wat lezen inhoudt. Dan hoor je 'staat dat er echt juf?' alsof ze het niet kunnen geloven.

Op deze school werken we met een leuk team. De meeste leerkrachten blijven hier echt lang werken. Ook daarna komen ze nog langs, onze oud-directeur gaat bijvoorbeeld nog regelmatig mee met schoolkamp en helpt met figuurzagen op crea-ochtenden. De meeste leerlingen wonen in de wijk en het komt voor dat ik ook hun ouders vroeger in de klas heb gehad. Het schoolgebouw zelf is steeds opgeknapt door de jaren heen. Eerst hadden we een hele oude zolder voor opslag. Het gekste wat ik heb mee gemaakt is dat ik les gaf en er ineens een been door het plafond bungelde, was er iemand door de zoldervloer gezakt. Ik wilde de persoon opvangen maar die kon zich optrekken aan een verwarmingsbuis. De kinderen vonden het natuurlijk hilarisch.

Een van de opvallendste dingen van 40 jaar geleden is het roken in de klas. Het toenmalige hoofd van de school gaf al rokend les, voor die tijd heel normaal. Dat is anno 2019 niet meer voor te stellen. Ook de manier van schrijven is nu heel anders, zelf heb ik tijdens de opleiding nog schrijfles gehad met krijt op het krijtbord met die stoffige bordenwissers.

"Met muziekles pak ik mijn gitaar erbij als de kinderen zingen. Op de pedagogische Academie in Oegstgeest kreeg ik blokfluitles en noten lezen als onderdeel van de muziekles. Met een gitaar kun je gemakkelijk meespelen en meezingen met de liedjes, de kinderen zijn er dol op. Ze mogen om de beurt ook op mijn gitaar meespelen. Sommige kinderen van de klas hebben thuis een speelgoed gitaar die ze soms meenemen. Het is leuk om te zien hoe ze dan op hun manier met mij meedoen op hun mini gitaartje.

Kortom, ik heb altijd met plezier lesgegeven en zal het best gaan missen. Maar nu begint er een ander leven. Zo gaan die dingen, eens moet je stoppen. Mijn man en ik gaan nu eens buiten de schoolvakanties op vakantie, want dan kon nooit. Daar hebben we veel zin in, we gaan richting Kreta. Vervelen zal ik mij niet want we hebben elektrische fietsen aangeschaft. En er komt natuurlijk meer tijd om gitaar te spelen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden