Foto: Foto:

Broodje bal

Theo van Egmond

In het afgelopen voetbalseizoen heb ik bij de bezoeken aan de diverse clubs weer eens trachten te achterhalen hoe het met de kwaliteit van het broodje bal is gesteld. Een middag voetbal kijken zonder broodje bal is niet compleet. Er zijn clubs die dat niet begrijpen, die hebben iets dergelijks niet in het assortiment. Bij andere was de voorraad in de rust al uitverkocht en ook waren er clubs waar van het bestellen van een broodje bal werd afgezien.

De automatisering is knap en handig voor verenigingen, maar voor de klant vaak onplezierig. Moet je aan de bar waar menigeen een biertje probeert te verkrijgen je bestelling doen en afrekenen, pinnen natuurlijk en dan kan je doorlopen naar het keukenloket. In de keuken komen bonnetjes uit een apparaat, die worden op elkaar gestapeld en dan moet je maar hopen dat je snel aan de beurt bent. Veel te omslachtig en duurt te lang, dus laat maar zitten dat broodje en die bal. De kwaliteit van de broodjes bal is er in de achterliggende jaren behoorlijk op vooruit gegaan. Her en der zijn ze matig, elders gewoon goed, maar slecht eigenlijk nergens meer.

Met name in Alphen en omgeving zijn ze in de clubhuizen, kantine kan niet meer, uitstekend en ontlopen ze elkaar niet veel. Qua smaak stak Alphia er dit seizoen nipt boven uit. Een 9,5 is een heel best cijfer. De hoeveelheid gehakt kan met een 9 worden gekwalificeerd en de presentatie, in plakjes gesneden of niet, krijgt ook dat cijfer. Dat geldt echter niet voor de prijs. Drie euro is een horecaprijs, bij de eerste de beste snackbar betaal je minder.
Bij ARC en Aarlanderveen waardeerde ik de smaak, eigenlijk het allerbelangrijkste toch, op een mooie 9. Ook op de andere onderdelen ontliepen ze elkaar nauwelijks. ARC levert tegenwoordig een platte bal. Die lijkt me qua hoeveelheid net iets minder dan de echt grote bal van voor die tijd. De prijs was bij de Racing 2,50 euro en bij Aarlanderveen slechts 2 euro.
Bij Bernardus betaalde ik voor een ook prima bal slechts 1,70 euro en dat was de goedkoopste van allemaal. A.V.V. Alphen vroeg 1,90 euro voor een product dat gemiddeld op net boven 8,5 uitkomt.
Alphense Boys scoort op alle onderdelen een 8,5. Het broodje bal, duurt wat lang daar, kost 2,50 euro. Alle onderdelen in aanmerking genomen - smaak, hoeveelheid, presentatie en prijs dus - denk ik dat het symbolische zilveren broodje bal toegekend moet worden aan Aarlanderveen.
Daar kan je je overigens net als bij Alphia en ARC gewoon aan de keukenbalie melden en krijg je zonder verplicht pinnen of welk bonnetje dan ook in rap tempo je broodje bal mee.

Meer berichten