Kees en Truus den Uijl-Heemskerk zijn zestig jaar getrouwd: "We hebben best veel gedaan als gezin."
Kees en Truus den Uijl-Heemskerk zijn zestig jaar getrouwd: "We hebben best veel gedaan als gezin." (Foto: Esmeralda Wybrands)

Actief paar viert diamanten huwelijk

Esmeralda Wybrands

Diamanten stel Den Uijl-Heemskerk

"Heb je een keer zin om mee te zwemmen in het kanaal?" Het is de eerste keer dat Kees den Uijl (inmiddels 93) Truus Heemskerk (nu 86) aanspreekt. Aanvankelijk vindt Truus Kees maar stil en ernstig. Als ze ook een fietstocht maken bij fietsclub 'De Trekvogels' valt hij haar 'toch wel mee'. Nu, zestig jaar later, vieren de twee hun diamanten huwelijksdag.

Alphen aan den Rijn - Truus en Kees komen beide uit arme, hardwerkende arbeidersgezinnen, vertellen ze. Truus is de oudste van een gezin van acht. Ze komt uit Korteraar (Nieuwkoop, voorheen Ter Aar). Kees is de middelste van een gezin van tien. Hij is geboren en getogen in Alphen, als zoon van een huisschilder. Truus lijkt voorbestemd om direct na de lagere school aan het werk te gaan. Een anonieme sponsor zorgt er echter voor dat de schrandere Truus naar de ULO mag in Amsterdam. "Ik weet alleen dat ik mijn rapporten moest laten zien aan de pastoor en huisarts", grinnikt ze. Hoewel ze slim genoeg is om naar de kweekschool te gaan, kiest Truus ervoor om na de ULO aan de slag te gaan als secretaresse bij verffabriek Alpha in Alphen. "Ik droeg het geld af aan mijn ouders; die hadden het hard nodig." Ook Kees valt al jong op door zijn intelligentie. Als de directeur van de Alphense veevoederfabriek De Leerhoeve aan het schoolhoofd vraagt of hij een pientere jongen kent voor de administratie, draagt deze Kees voor. Kees is dan 13 jaar. Vanaf dan werkt Kees onafgebroken door, tot zijn 62e. Zo is hij onder andere procuratiehouder bij groothandel Zijerveld en wordt hij administrateur bij de Alphense woningbouwvereniging St. Joseph. Later wordt Kees daar directeur en werkt hij er samen met zijn vrouw. Truus: "Hij heeft altijd verschrikkelijk hard gewerkt en zoveel bereikt met weinig opleiding. Dat heb ik altijd in hem bewonderd!".
'Ondertussen' krijgt het stel een zoon en dochter. Hun dochtertje wordt geboren met een lichamelijke handicap; ze wordt regelmatig opgenomen. "Omdat veel aandacht naar haar uitging, ben ik met onze zoon naar zwemles gegaan", zegt Truus den Uijl. Daar treffen ze zweminstructeur Jules Kaltenecker, die ook hun dochter onder zijn hoede neemt. "Dat deed hij fantastisch. Ze kreeg weer zelfvertrouwen. Hierdoor raakten we betrokken bij de eerste plannen rond Resa, een stichting voor gehandicaptensport."
Wie denkt dat het hierbij blijft, heeft het mis. Het echtpaar doet erg veel vrijwilligerswerk. Kees den Uijl – die er een ridderonderscheiding voor krijgt - somt op: "medeoprichter De Trekvogels, penningmeester 20 van Alphen, jurylid en penningmeester AAV '36, voorzitter schermvereniging, liturgische commissie, acoliet, secretaris Rode Kruis, KBO-activiteitencommissaris, scheidsrechter Atletiekunie en Zegerplasloop…" Het is bijna te veel om op te noemen. En dan hebben we het nog niet over de marathons, het vroegevogelzwemmen, het toneelspel bij Spot en de gymlessen bij DOS van Truus. Met gevoel voor understatement zegt ze: "We hebben als gezin best veel gedaan."

Meer berichten