De hele wereld mag het weten, dus een enorme '65' in de tuin.
De hele wereld mag het weten, dus een enorme '65' in de tuin. (Foto: )

Na 65 jaar nog altijd lief voor elkaar

José Vlug

Positief in het leven staan

Albert van der Jagt is 87 jaar en zijn vrouw Martha Wijfje 84; op 28 juni zijn ze vijfenzestig jaar getrouwd en het stralend middelpunt in hun gezin als burgemeester Frans Buijserd op bezoek komt. Djaro, hun jongste achterkleinkind is er ook bij.

Ter Aar - Koning Willem Alexander en Koningin Maxima hebben per brief hun gelukwensen gestuurd, net als de commissaris van de koning. Dat vinden ze beide wel iets om trots op te zijn.

Aan de bruid de eer om de prachtige taart met foto aan te snijden. "Zal ik Alberts neus eraf snijden?" zegt ze schaterend en die humor zijn ze wel gewend. Samen met hun vijf kinderen, dertien klein- en dertien achterkleinkinderen vormen ze een hecht gezin, waar veel gezegd kan worden en veel wordt gelachen. Elke zaterdagmiddag is 'café oma' open in hun huis aan de Langeraarseweg, dan komen kinderen en kleinkinderen spontaan binnen vallen en is het feest. "We zijn heel trots op ons gezin," zeggen ze allebei.

De ouders van Albert hadden een groenten winkel en Martha uit Nieuwveen was 14 jaar toen ze als een blok viel voor de leuke 17-jarige zoon Albert. "Ik ging vaak appeltjes kopen."' Albert's moeder had dat wel door en stuurde hem de winkel uit als ze de kans kreeg. De vonk sloeg toch over en toen ze 22 en 20 waren trouwden ze en namen de zaak over. Ze kregen 5 kinderen en het hele gezin werkte mee; dat was ook wel nodig om iedereen te kunnen laten studeren. Ook op zondag kwamen de klanten niet voor een dichte deur. Albert en de kinderen gingen dan ijs venten. Ze hadden ook een krantenwijk. "Ik streek de kranten als ze nat waren. Hoe bedenk je het, hè?"

Albert was 33 jaar bij de reservepolitie. "Soms moest ik mijn eigen klanten beboeten," zegt hij. "Deed je dat dan wel?" vraagt de burgemeester nieuwsgierig. "Zeker," zegt hij beslist. "Ik was ook de tweede in schieten," vertelt hij. De kinderen herinneren zich dat hij op de kermis altijd in de roos schoot.

Ze staan positief in het leven. Albert rijdt nog auto en doet alle boodschappen; hij houdt de tuin bij een kweekt als hobby allerlei groenten achter het huis. Twee middagen per week is hij aan de biljarttafel te vinden; Martha staat midden in de wereld via Social Media en is een fanatiek klaverjasser. Trots staan ze op de foto met hun gewonnen bekers: hij heeft er 1 en zij 2. Ze baalt ervan dat ze vanwege het ouder worden niet alles meer kan doen wat ze zou willen. 'Moeder is een bruisende vrouw. In haar hoofd blijft ze altijd jong.'zeggen haar dochters. "Ik wil geen 85 zijn!" is haar reactie.

Alle reden voor een groot feest bij Avifauna.

"Ze zijn nog heel lief voor elkaar," zegt een van de kinderen. 'Behalve vanmorgen!"

De bruid moest nog gauw even naar de kapper en de bruidegom zou haar ophalen, maar kwam niet opdagen. Dat viel niet in goede aarde. "Hij was in slaap gevallen!" zegt Martha verontwaardigd. "Mijn telefoon deed het niet!" is zijn verweer.

Ze lachen erom: zo gaat dat in een goed huwelijk.

Meer berichten