Joep Derksen
Joep Derksen (Foto: Writing4U.nl)

Prestatie

Door Joep Derksen

Goed nieuws voor de Stichting Maarten van der Weijden Foundation; burgemeester Marina van der Velde maakt waarschijnlijk binnenkort hier geld aan over. Toen Maarten van der Weijden namelijk maandagavond 24 juni bezig was aan zijn laatste paar honderd epische meters, merkte de burgemeester op: "Ik doneer liever geld, als hij niet aan het zwemmen is." Nu is Maarten al twee weken niet meer de Elfstedentocht aan het zwemmen, dus ik ga er van uit dat binnenkort een leuk bedragje voor onderzoek naar kanker wordt overgemaakt.

Alle respect voor Maarten van der Weijden; vorig jaar faalde hij in zijn poging om de Elfstedentocht te zwemmen. Dit jaar slaagde hij wel, mede dankzij een betere voorbereiding, ondersteuning en proviantvoorziening. Het is een signaal naar iedereen, dat je veel kunt bereiken, als je maar doorzet. En niet opgeeft, als het een keer niet lukt. Je moet jouw inzet bijschaven en het nog een keer proberen. En desnoods nog een keer en nog eens…

Wie niet in Friesland was en toch de vorderingen van de Olympisch Kampioen wilde volgen, was aangewezen op een live-uitzending van de NOS via Facebook. Daar konden mensen ook berichten achterlaten. Volop lof, maar ook verbazend veel kritische noten van aartskankeraars. U weet wel, waarde columnlezer, dat zijn diezelfde mensen in uw omgeving die wel altijd kritiek op een ander hebben, maar zelf nog nooit iets voor een betere wereld gedaan hebben.

Van die types, die altijd met hun vingertje klaar staan om te oordelen en te veroordelen, maar kwaad worden, als ze een boete krijgen omdat ze hun plastic afvalzakken te vroeg langs de kant van de weg zetten. Laat de Elfstedentocht van Maarten een keerpunt worden in onze samenleving: dat we niet met een grote zeis proberen om de mensen die iets goeds presteren, neer te sabelen. Maar laten we hen op een schild heffen, zodat ook anderen aangespoord worden om beter te worden en te excelleren. Daar heeft onze samenleving namelijk ook veel baat bij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden