Maria Hogenboom (l) en Marianne de Blaauw (r).
Maria Hogenboom (l) en Marianne de Blaauw (r). (Foto: Camaro)

Dement, dementerend of dementie?

Ron van der Lem

Bij WG Dementievriendelijk K&B

Wekelijks struint hij alle hoeken en gaten af van de gemeente Kaag en Braassem om met een vergrootglas het kleine grote nieuws van de gemeente onder de loep te nemen. Deze week was hij te vinden tussen de geur van worstjes, blaaskapellen, figuurzaagstandjes, leren riemen en schoonmaakdoekjes. Kortom, u ruikt nu al de geuren van een braderie tussen de regels door en dat klopt. Afgelopen weekend was er de jaarlijkse braderie van Oude-Wetering.

Oude-Wetering - Ik ben voornemens een dagdeel te gaan werken op de markt of bij een standje. De sfeervolle braderie lijkt me een mooie gelegenheid daarvoor. Ik loop eerst de gehele braderie driemaal af om te kijken waar ik het beste aan het werk kan gaan. Of sterker: wie zou deze kwast een paar uur onder zijn hoede willen nemen. Mijn eigen keus is de mooie stand van de werkgroep Dementievriendelijk. Daar klop ik aan en twee dames, Marianne de Blauw en Maria Hogenboom, voelen wel iets voor het initiatief. Zodoende sta ik binnen een paar minuten in plaats van voor de stand dus er achter.

Daar wordt me uitgelegd door de dames dat deze werkgroep als doel heeft het vervelende fenomeen 'dementie' aan de bewoners van deze gemeente uit te leggen en waar nodig de mensen die er zijdelings mee te maken krijgen op weg te helpen naar hulpdiensten. De werkgroep bestaat uit zo'n tiental vrijwilligers die een soort vooruitgeschoven post zijn van De Driemaster. En dat is de instantie die in Kaag en Braassem zorgtaken verricht. "Het is niet de bedoeling mensen 'dement' te noemen. Het is een ziekte namelijk. Mensen 'zijn' dus niet dement, maar lijden aan deze aandoening of ziekte. Ze zijn 'dementerend' of lijden aan 'dementie'," legt De Blaauw ontspannen uit terwijl ze een bekertje bouillon voor me inschenkt. Hogenboom deelt op dat moment folders uit aan passanten. Het valt trouwens op dat er veel mensen ook gewoon even gedag komen zeggen bij deze stand, want beide dames zijn bekende personen in hun vakgebied. "Dementie is helaas hard op weg volksziekte nummer één te worden naast kanker, maar de symptomen ervan zijn nog maar weinig bekend," vult Hogenboom haar collega aan.

Ik krijg tien folders onder ogen. Hoe ik signalen van dementie herken, bijvoorbeeld. Vergeetachtigheid is een signaal. Als in toenemende mate iemand nieuwe informatie, data of gebeurtenissen vergeet of telkens dezelfde vragen stelt. Maria Hogenboom heeft een bijzondere invalshoek: "Als het mij overkomt, ga ik weer roken!"

De werkgroep doet fantastische activiteiten voor haar doelgroep zie ik. 'Zwemmen voor mensen met dementie', zie ik op een folder staan. Ik verneem dat ruim 250.000 mensen inmiddels in ons land aan dementie lijden. In deze gemeente zijn dat er al honderden. Er is hier een Alzheimercafé actief, waarschijnlijk het enige etablissement waar de bediening niet nijdig wordt als je vergeet af te rekenen… Maar ook ondersteuning zoals mantelzorg wordt mede begeleid vanuit de werkgroep voor de gemeente. Petje af voor deze dames! Ik ben blij dat ik voor mijn werkplekje van deze dag voor deze stand gekozen heb. Ik ga ook buurten op samendementievriendelijk.nl om te leren omgaan met dementie. Een onvergetelijke middag is het hier op de Veerstraat.
En als ik het toch vergeet, weet u hoe u mij moet helpen.

Gauw naar de notaris

Marianne de Blauw: "Wanneer je juridisch niets geregeld hebt, dan krijg je te maken met iemand uit de zorgsector die weliswaar bekwaam, maar als buitenstaander meebeslist over de verkoop namens de patiënt die dan vertegenwoordigd wordt. Dat wil je toch voor zijn?"

Aardverkalking

Dementie is een vorm van aderverkalking in de hersenen die functies zoals herinnering en coördinatie doet vervagen. Hoe moeten wij handelen als we te maken krijgen met iemand die de symptomen uitstraalt en die hulpeloos bij je aan de kassa of in je buurt staat?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden