Deze week exposeren Monique Hetterschijt en Willemien van Trijffel in 't Regthuys.
Deze week exposeren Monique Hetterschijt en Willemien van Trijffel in 't Regthuys. (Foto: )

Culturele fijnproeverij in Nieuwkoop

Paul Mons

Jaarlijks wel zo'n 3000 bezoekers.

Dit jaar heeft de Commissie Zomerkunst haar oog laten vallen op 26 kunstenaars die zich, verspreid over twaalf weken, presenteren in Het Reghthuys. De kunstenaars, die regelmatig zelf ook aanwezig zijn, laten de bezoekers meesmullen van hun uitgestalde werk en hun verhalen.

Nieuwkoop - Vorige week was het werk van de Japanse Kay Yoshiya en Gerard Bes te zien. Deze kunstenaars ontmoetten elkaar twee jaar geleden in het geboorteland van Kay en wilden dit jaar graag samen in Zomerkunst exposeren. Kay woont sinds 1965 in ons land, tegenwoordig in Reeuwijk, en is een groot kenner van Vincent van Gogh. In haar schilderijen is de communicatie tussen twee mensen een belangrijk thema. Nieuwkoper Gerard Bes noemt zichzelf 'beeldvormer'. Hij werkt het liefst met harde steensoorten, zoals Pakistaans onyx en Springstone. Ook beheerst hij de kunst van het letterhakken in gedenk- en gevelstenen.

Deze week - tot en met 23 juni - staat het werk van Monique Hetterschijt en Willemien van Trijffel centraal.

Monique Hetterschijt heeft een aantal jaren in Spanje gewoond, waar zij werd getroffen door het licht en de mooie kleuren. Daardoor heeft zij haar oude liefde, het schilderen weer opgepakt. Zij begon met abstract, maar schildert nu realistisch en figuratief. Het door haar gekozen onderwerp wordt krachtig neergezet met oog voor detail. Steeds meer kiest zij voor de alledaagse dingen die haar aanspreken door hun eenvoud of intrinsieke schoonheid. Door uitvergroting wordt het wezen van het alledaagse bereikbaar.

Willemien van Trijffel werkt graag met verschillende technieken, die zij combineert naar gelang haar inspiratie. Heel haar gevoel wordt in haar schilder-, teken-, textiel- en beeldhouwwerk en aquarellen gelegd. Haar beeldhouwwerk laat Willemien tijdens de Zomerkunst zien. De ziel van het gesteenten, uitgedrukt in de huid van een koele steen. De hardheid van de steen moet zacht voelen en moet leven uitdrukken, dit spreekt haar aan bij het hakken van de steen.

Volgende week - vanaf 25 juni - is de beurt aan Els Wieringa (fotograaf), Hanneke Vergeer (beeldhouwer) en Riëtta van der Kolk (ei-kunstenaar).

Het toetje van deze serie Zomerkunst komt van de hand van Lies Lobatto (1918-2014) en Aad Kouwenhoven. Bijna vijf jaar na haar overlijden wordt de Amsterdamse Lies Lobatto nog steeds betiteld als levenskunstenares. Haar humor en satire zitten in haar werk opgesloten en haar trotse zoon wilde dat werk graag nog een keer laten zien: bronzen beelden, fabelfiguren. Nieuwvener Aad Kouwenhoven verrast ons met zijn aquarellen van landschappen, waarin licht, lucht en ruimte overheersen. Het werk van deze kunstenaars is te zien van 20 tot en met 25 augustus.

Openingstijden van Het Reghthuys: dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur; op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. www.reghthuys-nieuwkoop.nl

Meer berichten