Joep Derksen
Joep Derksen (Foto: Writing4U.nl)

Kersen

Door Joep Derksen

De gemeente Kaag en Braassem maakt de controleerbaarheid van het democratische proces steeds moeilijker. Als journalist wordt het je vrijwel onmogelijk gemaakt om alle vergaderingen bij te wonen.

Woensdagavond vijf juni was hier een voorbeeld van: op hetzelfde moment werden drie vergaderingen gehouden. In de raadszaal spraken de politici over het Connexxionterrein in Leimuiden en het handhavingsbeleid, een deur verder ging het over de evaluatie van de MAG en monitor sociaal domen en in de gemeentelijke kantine kwamen de raadsleden bijeen om te praten over de jaarrekening en de begroting van de verbonden partijen.

Zo, de helft van de lezers is na het lezen van deze alinea al weer weg. Maar gelukkig bent u er nog, waarde columnlezer. Is het nou zo erg, dat drie vergaderingen tegelijkertijd worden gehouden? Één vergadering wordt opgenomen en kan teruggekeken worden, terwijl de journalist bij een tweede vergadering mee kan luisteren. Zou ik niet blij moeten zijn, dat ik – bijvoorbeeld – niet naar het gepraat over de jaarrekening hoef te luisteren?

Nee dus. Want voor de democratische controleerbaarheid moet er pers aanwezig zijn bij politieke vergaderingen. Waar dat niet gebeurt, loert het gevaar van nepotisme (vriendjespolitiek). Dat begint altijd onschuldig, maar kan gierend uit de hand lopen. Bovendien benadeel je kleine partijen met het houden van allerlei parallelle sessies. Al vindt de VVD (twee raadsleden) het niet zo erg. "We pikken gewoon de hoogtepunten uit de verschillende vergaderingen," stelt Jan van der Geest.

Pardon? Als gekozen gemeenteraadslid is het jouw taak, om de gemeentelijke handel en wandel te controleren. En niet alleen lekker achterover te zitten, om de kersen van de taart op te peuzelen! En dan de naïviteit, die ik bij PRO hoorde: "Drie vergaderingen tegelijkertijd is effectiever." Weet je wat nog effectiever is: ga helemaal niet vergaderen en stel een despoot aan!

Meer berichten