"We staan voor een grote verandering: een leven na de kaas. Vooral de contacten met mensen zullen we missen," vertelt Lineke.
"We staan voor een grote verandering: een leven na de kaas. Vooral de contacten met mensen zullen we missen," vertelt Lineke. (Foto: )

'We kijken terug op een mooie periode'

Marieke Roggeveen

Na 48 jaar sluit Kaashandel D. Lok haar deuren

Na 48 jaar is voor Dik en Lineke Lok het moment aangebroken om het kaasverkopen aan huis in Aarlanderveen te beëindigen. Op vrijdag 7 juni hielden ze voor de laatste keer 'huisverkoop' op het Van der Leeplein 8 te Aarlanderveen. Op deze dag waren klanten en omwonenden tussen 14.00 uur en 20.00 uur uitgenodigd om, onder het genot van een drankje en (kaas)hapje, samen met hen deze mooie periode af te sluiten.

Aarlanderveen – "Het is mooi geweest, we hebben de pensioenleeftijd bereikt en ik ben al sinds mijn 20ste kaasboer," vertelt kaasboer Dik. "Daarvoor heb ik vijf jaar bij Bakker Van Leeuwen gewerkt en ook meerdere bakkersopleidingen afgerond. Tijdens mijn laatste opleiding kreeg ik echter het aanbod om een ventwijk met kaas over te nemen. Dit was een mooi aanbod. Een vriend gaf mij een 'spoedcursus kaas' met als aandachtspunten: hoe snijd je een kaas op, welke kaassoorten zijn er, en wat is een goede kwaliteitskaas?"

"Daarna ging ik in Aarlanderveen en omliggende plaatsen langs de deuren," vervolgt Dik. "Hier kwamen later markten bij en heb ik mij aangesloten bij Holland Kaascentrum. In de drukste periode ging ik maandag naar Lisse, dinsdag naar Leidschendam, woensdag naar Ter Aar, donderdag naar Leiderdorp, vrijdagochtend naar Arkel, vrijdagmiddag huisverkoop, en zaterdag naar Nieuwengein. Zes dagen per week kaas verkopen, onze vakanties waren minimaal. Eén keer zijn we elf dagen naar de Canarische Eilanden geweest, alle andere keren huurden we van zaterdag tot donderdag een huisje." Al die jaren heeft zijn vrouw Lineke meegedraaid in de kaashandel. "Mijn ouders hadden een kruidenierszaak (Eikelenboom) naast Bakker Van Leeuwen, daar heb ik Dik leren kennen en inmiddels zijn we 45 jaar getrouwd en heb ik altijd meegeholpen, de laatste jaren vooral in de verkoopruimte."

In de verkoopruimte hangen meerdere oorkondes die tijdens het jaarlijkse Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours (NNKC) zijn gewonnen door kaasboer Dik, zijn vrouw Lineke en hun oudste dochter Lianne. Elk jaar doen hier bijna 500 kaasdeskundigen aan mee. De keurders die het beste de soort, de leeftijd, de smaak en de kwaliteit kunnen omschrijven, vallen in de prijzen. Dik: "We doen al 'tig' jaren mee en scoren meestal heel goed. Tot nu toe elf keer: goud, zilver en brons." Dik en Lineke vertellen dat ze het kaasverkopen zeker gaan missen. "Vooral de contacten met mensen zullen we missen," vertelt Lineke. "We hebben ook jarenlang met veel plezier kerstpakketten gemaakt, altijd op maat en met veel aandacht. Maar het is ook leuk om nu andere dingen te gaan doen. Het zal wennen zijn, maar we kunnen nu ook meer genieten van onze kinderen en kleinkinderen. Ik zal daarnaast zeker bezig blijven. Ik kan niet anders, rust roest!"

Meer berichten