Paarden voelen feilloos de sfeer aan en reageren op iemands gemoedstoestand. V.l.n.r.: Mijn metgezel, ik (Ron), Holly en Liselotte.
Paarden voelen feilloos de sfeer aan en reageren op iemands gemoedstoestand. V.l.n.r.: Mijn metgezel, ik (Ron), Holly en Liselotte. (Foto: )

Merrie Holly als onderdeel coaching

Ron van der Lem

Ze likt mijn hand!

Correspondent Ron van der Lem gaat regelmatig naar bedrijven en verenigingen toe om zijn voelsprieten aan het werk te zetten en sfeer te proeven. Of het nu chocola maken is, of huizen verkopen, dat maakt niet uit; Van der Lem werkt gewoon eventjes mee en deelt wat geslaagde en minder geslaagde tips uit…

Roelofarendsveen - Dagen geleden heb ik al afgesproken met Liselotte Zandvliet. Zij doet iets interessants met paarden, was me al ingefluisterd door een kennis. Dat maakte me nieuwsgierig, dus vandaar dat ik mezelf heb uitgenodigd op de Aderweg in het grensgebied van De Veen. Samen met een dame die je gerust 'paardenfreak' kan noemen, ga ik vandaag een nieuwe coaching-uitdaging aan.

Aangekomen bij de poort van de sfeervolle Veense Hoeve word ik opgewacht door een struise dame. 'Dag Liselotte!' zeg ik keurig en daarmee maak ik mijn eerste foutje. Voor me staat namelijk Brenda Klos-Berkhout. Zij blijkt de zakelijke compagnon van Liselotte te zijn. En even later steekt mevrouw Zandvliet dan toch haar hoofd om de hoek. Zo zit ik al snel aan tafel met beide dames van coaching Veense Hoeve voor nadere uitleg en instructies.

Dat is wel even nodig, want wat ze precies doen, is een vrij onbekend gebied in de wereld van therapieën en coaching. "Wat doe je dan eigenlijk?" vraag ik Liselotte. "Wel, ik ben opgeleid tot paardencoach en ik help mensen tijdens een coachingssessie om weer in balans te komen. Terug naar helderheid, rust en vertrouwen zeg maar, met behulp van mijn paarden Holly en Ussli."

De dame tegenover me wijst naar de 'bak' - en dan bedoel ik het omheinde terrein verderop. "Dat is Holly. Laten we maar meteen beginnen, want dan begrijp je beter wat we hier doen." Nu moet u als lezer begrijpen dat ik als correspondent niet snel terugdeins om volle zalen toe te spreken, maar de schattige viervoeter die vrij rondloopt hier en die me tegemoet loopt, maakt me toch wat nerveus. Paarden worden groter en groter naarmate ze telkens een stap dichter bij komen. "Laten we nu eens kijken wat er gebeurt," zegt Brenda.

En uw correspondent merkt dat merrie Holly op haar gemak naast me komt staan en contact zoekt. Ze zoekt mijn handen op en begint er opzichtig aan te ruiken. Volgens Liselotte en Brenda is dat een teken dat ze zich op haar gemak voelt. Mijn lichaamshouding verraadt een vorm van creativiteit, aldus Brenda. Na zulke woorden word ik altijd een beetje wantrouwend. Gaat de coach hier niet te veel richting mijn CV praten? Dat wordt echt ontkent door de dames hier. Wel erkennen ze mijn bevinding dat door de aanwezigheid van een paard klanten sneller hun verhaal doen omdat ze de confronterende één-op-ééncontacten met behulp van het dier weten te vermijden. U merkt het: terwijl Holly aan mijn handen likt, komen er diepgaande gesprekken over coaching op gang. De coaches leggen uit dat door Holly de bezoekers ook makkelijker hun verhaal doen. Ze zijn openhartiger. Met behulp van Holly maak je sneller je hoofd leeg en creëer je ruimte voor ontspanning.

Gapend paard betekent...?

Mijn vrouwelijke metgezel mag ook even sfeerproeven bij Holly en dan gebeurt er iets opmerkelijks. De merrie begint te gapen en daarna zelfs te briezen! Dat moet toch veel over mijn metgezel zeggen, toch? Die laat de spanning los op dit moment, wordt me verteld.

PTSS

Paarden voelen feilloos de sfeer aan en reageren op iemands gemoedstoestand. Liselotte weet waar ze het over heeft. "Mijn eigen ervaringen motiveren me om mensen hier met PTSS te helpen; ik wil graag het verschil voor ze maken. In die zware periode waren mijn paarden mijn steun en toeverlaat."

Voor mij is het een leerzame middag en ik druk mijn bazinnen de natte Holly-hand tot slot. Gedurende de gehele terugweg zit mijn vrouwelijke metgezel ongegeneerd te gapen naast me.

Meer berichten