Foto: Foto:

Thom Nouwens

Theo van Egmond

Een van mijn favoriete amateurvoetballers is al jaren Thom Nouwens. Van zijn manier van voetballen geniet ik altijd. En hij is nog een bijzonder beschaafd mens met gevoel voor normen en waarden ook.

Best vreemd eigenlijk, die bewondering voor zo'n type speler. Van Raychelo Fecunda kan je als voetballer genieten van zijn rushes langs de lijn en van Milan van Stiphout van zijn enorme inzet en gedrevenheid, maar Nouwens heeft van beide niets. Althans, ogenschijnlijk, want die passie is er natuurlijk wel. Hij lijkt maar wat op het middenveld rond te wandelen en menige Boys-supporter vindt hem veel te traag. Dat valt heel erg mee. Misschien oogt dat zo, maar een speler met het inzicht van Thom Nouwens hoeft niet supersnel te zijn. Hij staat namelijk altijd al op de juiste plaats. En hij weet als hij aan de bal komt meteen al wat hem te doen staat. Dan heeft hij namelijk reeds onder controle waar medespelers zich bevinden en kan hij direct in één beweging, zonder verder te kijken, een van hen bereiken. Net zoals hij met een onverwachte pass een complete defensie kan ontregelen. En dan heb ik het nog niet eens over zijn geweldige trap. Vaak kan je, als hij zich achter de bal plaatst voor het nemen van een vrije trap, de goal al noteren.

Hoogtepunt in zijn loopbaan tot nu toe, Thom is pas 27, was met Alphense Boys het bereiken van de hoofdklasse in 2017. Ook het in ontvangst nemen in zijn jongere jaren van de Rinus Michels bokaal door Frank Rijkaard is hem ongetwijfeld bijgebleven. En ongetwijfeld ook zijn 1-1 vanaf de strafschopstip in de beslissingswedstrijd tegen VELO. Ooit maakte hij een tussenstap van drie jaar naar Nieuwkoop, maar daar had hij ongetwijfeld zijn redenen voor.

Thom Nouwens heeft geen zin meer om op zondag verre reizen te maken en gaat bij ARC voetballen. Ooit startte hij daar, maar na vier jaar Feyenoord-jeugd ging hij als juniortje verder bij Alphense Boys. Nu kan de Racing alsnog een aantal jaren van hem gaan genieten, want dat hij een aanwinst is op het middenveld staat vast.

Vrijdagavond speelt hij een afscheidswedstrijd om 19.30 uur bij Alphense Boys met een door hem samengesteld team. Dat doet hij tegen een team van Sander van Dijk, die na vele succesvolle jaren als jeugdtrainer eveneens vertrekt. In het Nouwens-team doen naast huidige eerste elftalspelers onder anderen mee Evert Bauman, Gert Bauman, Kevin Cameron, Remco Zuijdervliet, Frank Veelenturf en Erwin Nuytinck. Als begeleiders op de bank koos Thom voor Henk van Hof en Aad van den Berg. Naast Sander op de bank zit in ieder geval zijn al jaren trouwe maatje en vriend Henny van Raaij,

Meer berichten