Foto:

Kleur bekennen

Anneke de Jong

Vrede is een woord zoals alle andere woorden. Boom, akker, vaargeul, stereotoren, asbest... Allemaal zijn ze samengesteld uit de zesentwintig letters die ons alfabet rijk is. Ik noemde er zo maar een paar, willekeurig. Voor de vuist weg, zeg maar. Ik weet zeker dat jij er ook nog wel honderden kan opnoemen, net als al die andere zeventien miljoen Nederlanders.

Maar wat nu als al de woorden, die we hardop zeggen, zichtbaar voor iedereen boven onze hoofden zouden zweven? Hoe zou een gemiddelde winkelstraat in Alphen aan den Rijn er dan uitzien? Zouden er dan woordenslingers meanderen door de straten? En in welke kleur dan? Vrolijke kleuren voor leuke gesprekken? Grijze voor sombere gesprekken of pikzwarte voor knallende ruzies? En zouden woorden die met passie of vreugde worden uitgesproken, vetgedrukt en met dubbele lettergrootte, dan tot de wolken reiken en blijven verdrietige laag boven de stoep hangen, zwaar door een donkere last?

Nu denk ik dat het voor mij wel een voordeel zou kunnen zijn. Ik kan bijvoorbeeld meteen zien welke mensen ik beter kan vermijden omdat ze niet bij het gevoel van mijn moment passen. Ik zou ook meteen kunnen zien welke stemming er zou overheersen in de stad. Zijn er meer vrolijke kleuren of toch niet en kleurt Alphen donker? En zou er verschil zijn met het weer? Ja, hè? Geen land ter wereld praat zoveel over het weer als wij hier in Nederland. In het weekend verwacht ik ook meer vrolijke kleurtjes dan op een maandag wanneer de plicht ons weer dwingt het gewoon van alledag onder ogen te zien.

Zou er ook een kleur zijn voor angst? En wat zou dat moeten zijn? Groen? Nee, dat is meer de kleur van nijd. Boosheid lijkt me paarsroodblauw, dubbelvet en onderstreept. Die zie ik dan vast boven stadions waar de VAR weer eens buitenspel constateert terwijl de grensrechter zijn vlag omlaag hield. Boven één helft van het stadion dan wel, dat is logisch.

En vrede! Hoe kleurt dat woord? Wit? Net als de witte vredesduif?

Stel dat onze woorden echt boven ons zweefden en zouden kleuren? En dat we dan al die landen zien waar het wit nog steeds ontbreekt. Zouden we dan eindelijk kleur bekennen?

Meer berichten