Cees Romijn.
Cees Romijn. (Foto: )

Weg ermee, hup naar zee

Door Cees Romijn

Lekkere snuiters zijn dat, die planners van Schiphol. Kijk, dat er een met enige regelmaat onderhoud op Schiphol moet worden uitgevoerd is te begrijpen. Om de uitvoering daarvan van eind april tot midden september te plannen, daar moet je echt voor gestudeerd hebben. De drukste periode van het jaar.

Vakantietijd: extra vluchten, laat of vertraagd, vluchten midden in de nacht, meer geluid. Het geeft chagrijnige inwoners van het Groene Hart. Niet uitgeslapen, hè? Dan bedenk je toch niet om er een extra schepje boven op te doen? Werkt er daar op Schiphol wel een manager die een goedkeuring moet geven aan dit soort zaken? Is die manager een echt mens of is dat misschien al een robot? Menselijk gevoel en tact is in ieder geval ver te zoeken. Veel mensen ergeren zich groen en geel aan het vliegtuiglawaai en terecht. Maar er is veel meer. Denk aan de uitstoot van fijnstof en CO2; denk aan het lozen van kerosine en nog meer zaken die wij niet weten. En wij ons maar bekreunen hoe we van het aardgas af moeten om de wereld te redden. CO2 hè? Schiphol duwt ons echt de afgrond in, door bakken met allerlei troep over ons uit te storten. Hoppa!

Ja, maar we hebben al dagen last van een bijzondere windrichting, roepen ze dan, daarom is er extra geluidshinder. Straks draait de wind en dan kunnen we gewoon weer door, want dan hebben jullie er geen last van, toch? Maar dat is toch geen manier van werken? Een beetje de shit verdelen, dat is het. Er is altijd wel wat te bedenken om ons in de rotzooi te laten zitten. Jullie, daar op de luchthaven, kunnen gewoon niet plannen, koekenbakkers. Het voelt als een aan ons opgestoken middelvinger.

Een sublieme oplossing om een luchthaven in zee te bouwen worden door het kabinet achteloos afgewezen. Nee, wij worden alleen maar lekker gemaakt met berichtjes in de dagbladen dat er toch een stillere aanvliegroute over het Groene Hart is gevonden. Kom op nou. Een andere route betekent absoluut niet stiller, zeker niet. Vliegtuigen blijven die herrie produceren, zeker wel. Nee, je spreidt de shit gewoon over een ander deel van de bevolking van het Groene Hart. Stille aanvliegroutes? Hier? Laat me niet lachen. Niemand wil het boven z'n hoofd hebben. Luister maar naar de discussies rond het vliegveld Lelystad en de Veluwe.

Laat duidelijk zijn: Ik vind vliegen iets magisch en een fantastische manier van vervoer. Ik geloof ook vast dat het vliegverkeer in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Waarom? Nou, simpel hoor: Dat doet het namelijk al vele jaren achter elkaar. Waarom zou dat ineens veranderen? Omdat het vliegverkeer toeneemt, moeten we de boel naar zee brengen. Nederlandse baggeraars hebben daar al ervaring mee opgedaan elders in de wereld. Ze kunnen het. De politieke wil om het rigoureus op te lossen is ver te zoeken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden