Laura: "Later willen we misschien wel oud worden in Colombia, in het koffiegebied."
Laura: "Later willen we misschien wel oud worden in Colombia, in het koffiegebied." (Foto: )

Buenos días... soy de Colombia

Paul Mons

Goedemorgen… ik kom uit Colombia

"Vaak beginnen de mensen meteen over Pablo Escobar, de Netflix-serie 'Narcos', cocaïne en de Farc als ze horen dat ik uit Colombia kom. Maar gelukkig is mijn land ook bekend geworden door 'Wie is de Mol?' en de aflevering van '3 op Reis' met Geraldine Kemper. Dan krijg je toch een heel ander beeld."

TER AAR - Laura Cats - Ramírez Restrepo heeft voor de foto even de vlag van haar geboorteland opgezocht. "Ja, want daar ben ik natuurlijk trots op."

Ze heet Cats, omdat ze trouwde met Remco, een rasechte Ter Aarder, die als zzp'er bedrijven ondersteunt met de ontwikkeling van software. En Ramírez Restrepo zijn de achternamen van haar vader en moeder, want in Spaanstalige landen heb je altijd twee achternamen.

Laura zat op Tagged, een soort Facebook, en postte van alles over haar favoriete muziek van The Doors en Pink Floyd. "Mijn moeder had me al eens gewaarschuwd voor de gevaren van social media en loverboys, maar ik was niet uit op een date en wilde alleen wat vriendschappelijke contacten." En die kreeg ze. Met ene Remco uit Holland, die ook van zulke muziek hield.

"Al gauw zaten we te skypen, eerst wekelijks, toen dagelijks, wat best lastig was met het tijdverschil. Remco was voor mij exotisch: lang, blond en blauwe ogen, een rustige man; moet je eens vergelijken met de gemiddelde Colombiaan! Dat was in 2009 en toen heb ik hem via skype ook al laten zien aan mijn ouders en mijn oma."

In mei 2010 ging Remco voor drie weken op bezoek in Medellín, waar Laura toen woonde. Een stroomversnelling kan niet sneller gaan, want twee maanden later zat Laura al in Nederland. "Ik was zo zenuwachtig om mijn schoonouders te ontmoeten, maar werd hier met open armen ontvangen door zijn hele familie. Remco en ik wisten al snel dat we samen verder wilden, maar wáár?"

Terug in Colombia, deed ze daar examen Nederlands, om in februari 2011 voorgoed naar Remco te vliegen en de rest van haar inburgering af te ronden. Laura: "Ik ben opgeleid tot psycholoog, maar kom hier niet aan de bak. De eerste twee jaar werkte ik bij de post; dat was niet goed voor mijn trots, maar wel goed voor mijn Nederlandse taal. Al gauw gaf ik Spaanse les aan kinderen van de basisschool en aan volwassenen en ik gaf ook Nederlands aan vluchtelingen." Ze hebben twee zoons, Sam en Nico, namen die het ook in het Spaans goed doen. En later? "Dan willen we misschien wel oud worden in Colombia, in het koffiegebied."

Malle Hollandse gewoontes?

De inmiddels 36-jarige Laura: "Hier gaat alles gedisciplineerd en met de agenda in je hand. Ik was gewend aan 'mañana, mañana' (dat kan morgen ook wel), maar nu vind ik efficiency goed." En het Hollandse eten dan? "De hutspot van mijn schoonmoeder… heerlijk! Maar nee, geen hagelslag. Ik ben nu wel gewend aan brood, crackers en kaas." En dan te bedenken, dat warme chocolademelk met kaas in Colombia een lekkernij is. Met de kaas in de warme choco dus!

"In Colombia ontbijt je als een prins, je luncht als een koning en het diner is van een zwerver. De lunch is meestal een uitgebreide warme maaltijd. Remco is eigenlijk een echte Colombiaan: het liefst veel vlees en een beetje groente."

Laura over het Nederlandse ontbijt: "Nee, geen hagelslag! Maar ik ben nu wel gewend aan brood, crackers en kaas." En dan te bedenken, dat warme chocolademelk met kaas in Colombia een lekkernij is. Met de kaas in de warme choco dus!

Reistip: begin in Medellin...

... maak gebruik van het prima metronet en drink een biertje bij restaurant Al Rojo in Parque Lleras, het 'Leidseplein' van de stad. Bekijk de beelden op Plaza Botero en ga met de kabelbaan naar Parque Arví, een hoogstandje (op 2.500 meter) qua natuur en archeologie.

Meer berichten