Op dit 'Kogaatje' gaat Elsbeth fietsen voor haar elfde Elfstedentochtkruisje.
Op dit 'Kogaatje' gaat Elsbeth fietsen voor haar elfde Elfstedentochtkruisje. (Foto: Marieke Roggeveen)

'Als ik straks op de fiets zit, gaat de knop om'

Marieke Roggeveen

Elsbeth Kapteijn (80) fietst voor de elfde keer de Fietselfstedentocht.

Alphen aan den Rijn – Op de schaatseditie moeten we misschien nog tien jaar wachten, maar de Elfstedentocht fietsen kan elk jaar. Op pinkstermaandag 10 juni om klokslag 06.52 uur zal Elsbeth Kapteijn voor de elfde keer op de fiets stappen voor de Fietselfstedentocht: een 235 kilometer lange tocht die de 15.000 deelnemers langs dezelfde Friese elf steden voert als de beroemde schaatstocht, met als gegeven: wie na middernacht aankomt, ontvangt geen herinneringsmedaille.

Stempelposten

"Vooral in Bolsward, de start- en finishplaats, is het in het pinksterweekend groot feest," vertelt Elsbeth. "Overal in de stad hangen fietsen. Zelfs bij de bakker en de slager staan ze in de etalage. Ik probeer gemiddeld 20 tot 21 kilometer per uur te fietsen, dan doe ik er ongeveer dertien uur over en ben ik 's avonds om tien uur weer binnen. Tot nu toe is dit altijd gelukt. Dit is ook afhankelijk van het weer en van het oponthoud bij de stempelposten."

Kogaatje

Haar leven lang heeft Elsbeth gesport. "Schaatsen, turnen, skiën, waterpolo, fietsen... Dit jaar fiets ik voor de 57-ste keer de LAURA en sinds 2009 ben ik lid van Avanti. Toen heeft de LAURA-groep van de Haagse Politie mij overgehaald om mee te doen aan de Fietselfstedentocht. Als training kocht ik op mijn zeventigste een Kogaatje waarmee ik mijn eerste Avanti-rit naar Woerden fietste. Ik weet het nog goed: ik was total loss. Ploeggenoten vroegen mij: 'Gaat het wel?' 'Nee,' antwoordde ik. 'Het gaat niet, maar het moet!' Een paar maanden later fietste ik mijn eerste Elfstedentocht."

Slagerij Vergeer

Elsbeth denkt dat ze vooral door haar vroege jeugd en doorzettingsvermogen de tien Elfstedenkruisjes bij elkaar heeft gefietst. "Mijn ouders hadden een slagerij, Slagerij Vergeer in de Julianastraat. Elke zaterdagochtend riep mijn vader mij om half zes uit bed om de vleeswaren klaar te maken en in de winkel te helpen. Hier dacht ik nooit over na, ik deed dit gewoon. Als ik 's avonds klaar was, ging ik schaatsen. Op mijn achttiende ging ik de verpleging in. Toen waren er nog geen bedden met knopjes: met z'n tweeën tilden wij patiënten met gekruiste armen uit en in bed. Niet zeuren, gewoon doorzetten. Ik weet niet anders."

Man met de hamer

Als voorbereiding op de 'tocht der fietstochten' fietst Elsbeth wekelijks meerdere tochten bij Avanti. "Dat is voldoende. Als ik straks op de fiets zit, gaat de knop om en blijf ik fietsen tot ik aan het eind ben. Niet nadenken, gewoon doorgaan. Of ik de 'man met de hamer' wel eens ben tegengekomen? Ha, ha, nee hoor! En deze hoop ik ook nooit tegen te komen."

Elsbeth heeft besloten dat het haar laatste Fietselfstedentocht zal zijn. "Na elf keer is het leuk geweest en ga ik iets anders doen. Ik heb een fantastisch groot gezin, in totaal veertig personen, ik vind reizen leuk en ik blijf ook gewoon tochten fietsen bij Avanti, zeker weten!"

Meer berichten