Foto: Foto:

Die KNVB toch!

Theo van Egmond

Het is een soap, dus die wordt doorgaans lange tijd vervolgd. Ik moet dus echt alweer terugkomen op de ondoordachte en clubonvriendelijke plannen van de KNVB om na dit seizoen de vierde klasse zondag in het district West 2 af te schaffen en na de voetbaljaargang 2020/2021 ook op zondag in hetzelfde district geen voetbal meer aan te bieden in de derde klasse.

Onlangs gaf ik al aan dat de clubs zich daar beter maar niet al te druk om moesten maken, omdat die voornemens ongetwijfeld terug gedraaid zouden worden, in ieder geval die met betrekking tot de derde klasse. Goed gezien dus, die derde klasse blijft gewoon bestaan nadat de clubs eindelijk de handen ineen hadden geslagen en met de bondsbazen om de tafel gingen zitten. De KNVB ging nog verder overstag en laat nu opeens de derde klasse ook gewoon bestaan.

Hoewel, 'gewoon'... Er zal nog veel plak- en knipwerk moeten worden bedacht om twee enigszins normale vierde klassen te gaan vormen. Als de huidige nacompetitie over een paar weken is afgelopen, zijn op zijn hoogst drieëntwintig clubs daarvoor beschikbaar, maar dat zullen er in werkelijkheid minder zijn. Er gaan ongetwijfeld enkele Haagse en Rotterdamse clubs fuseren of ze stoppen met spelen op prestatief niveau - voor zover je daarvan kunt spreken.

Ook moet ermee rekening worden gehouden dat er door het overstappen van hoger spelende clubs aanvulling van onderuit moet komen. Zo houden de naar de tweede klasse gedegradeerde clubs VELO en BMT ermee op.

De nacompetitie van de derde klassen laag gaat in ieder geval op 2 juni van start en zal voor de vorm ook afgemaakt moeten worden. De finale halen kan zomaar toch handhaving in de derde klasse opleveren. Het is dus zaak voor A..V.V Alphen om daar volledig voor te gaan.

De eerste wedstrijd bij HOV/DJSRC was zondag een makkie. Daardoor en door de andere uitslagen ziet de wereld er opeens weer veel vrolijker uit. Alphen mag nu op 2 juni beginnen met een thuiswedstrijd tegen Pretoria en dat moet kunnen. Bij winst volgt opnieuw een wedstrijd op het eigen kunstgras.

Bij Alphen moet men er niet aan denken om in de vierde klasse terecht te komen. Dat zou twee degradaties op een rij betekenen. Dat is triest, maar nog veel triester is het als de club echt verder afdaalt. Eigenlijk komt Alphen dan maar met een min of meer normale vereniging in aanraking, namelijk MMO. Na zo'n prestatief slecht seizoen als 2018/2019 en een verschrikkelijke voetbaljaargang als de huidige verdient de club het om nu eens weer echt een fatsoenlijk clubjaar te mogen gaan doormaken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden