Anita Pannebakker ging van Boskoop naar Brussel en is nu kandidaat voor het Europees Parlement.
Anita Pannebakker ging van Boskoop naar Brussel en is nu kandidaat voor het Europees Parlement. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik was altijd Europa aan het uitleggen'

Morvenna Goudkade

Van Boskoop naar Brussel, dat is het verhaal van Anita Pannebakker (56). Momenteel is ze kandidaat voor het Europees Parlement en kijkt met spanning uit naar de verkiezingen van donderdag. Mocht ze gekozen worden, dan wil ze zich inzetten voor Europees onderwijs en diversiteit. Al jarenlang werkt Anita in Brussel, waar ze ook woont met haar gezin. Haar jeugd heeft ze doorgebracht in Boskoop: ze werd geboren in het huis dat nu bekend staat als het Boomkwekerijmuseum. Toen ze ging studeren aan de Vertaalacademie in Maastricht, kwam ze voor een stage in Brussel terecht. En dat was het begin van een internationale carrière bij de Europese Commissie. Sinds enkele jaren is ze ook politiek actief.

BOSKOOP/BRUSSEL– Anita is regelmatig in Boskoop en komt dan ook bij het Floragebouw, waar traditiegetrouw de Rosarium Gesprekken worden gehouden. "Dit is een heel dierbare plek," vertelt de geboren Boskoopse. ,,Hier ben ik vaak geweest voor familiemomenten. Ook het afscheid van mijn vader, na zijn overlijden, was hier."

De vader van Anita was bekend door zijn accountantskantoor, gevestigd aan de Barendstraat. De familie woonde een tijdlang aan het Reijerskoop, in het woonhuis dat nu het Boomkwekerijmuseum vormt. "Ik ga binnenkort naar de expositie Planten en Klimaat," zegt Anita. "Ik ben een tijd niet geweest, maar het is steeds bijzonder om er weer te zijn."

Al komt ze zelf niet uit een kwekersfamilie, ze heeft wel vakantiebaantjes op de kwekerij gehad. ''Ook was ik gids op een tourbus van Hotel De Landbouw, ging ik mensen rondleiden en vertellen over Boskoop," blikt Anita terug.

Wanneer het ouderlijk huis wordt verkocht om museum te worden, verhuist het gezin naar de Middelburgseweg in Boskoop. De jonge Anita is goed in talen en wil daar iets mee gaan doen, daarom gaat ze studeren aan de Vertaalacademie in Maastricht. Tijdens haar opleiding volgt ze een stage in Brussel, bij een vertaalbureau. ,,Het leven in Brussel beviel zo goed, een heel internationale omgeving. Ik ben daarna ook gaan werken in Brussel." Als vertaler is het moeilijk om een vaste baan te vinden. Anita grijpt daarom de kans aan om te gaan werken bij de Europese Commissie en heeft daar een internationale carrière op het gebied van communicatie. Ze trouwt ook internationaal – haar echtgenoot is half Senegalees, half Frans – en krijgt twee zoons. "Ik was toen nog niet politiek actief," zegt Anita. "De Europese Commissie is een soort ministerie, er worden wetten en regelgeving voorbereid. Bij het Europees Parlement wordt wel politiek bedreven, net als bij de Europese Raad, dat zijn de Europese ministers."

Doordat ze continu bezig is met Europa, gaat er wel iets kriebelen. "Ik was altijd Europa aan het uitleggen. Op een gegeven moment dacht ik: ik zou er wel meer mee willen doen. Mensen erover vertellen, naar mensen luisteren én mensen verbinden. Dat was vooral idealistisch, want ik hoefde niet zo nodig de politiek in, maar van het een kwam het ander."

Anita werd lid van een partij die haar aansprak om de pro-Europese standpunten. "Voor D66 ben ik kandidaat voor het Europese Parlement en wil ik ook wel heel graag gekozen worden. Ik wil me sterk maken voor Europese onderwijszaken en diversiteit."

Een algemeen stemadvies wil ze graag geven. "Ga in ieder geval stemmen. Niet gestemd is een verloren stem."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden