Ron van der Lem
Ron van der Lem (Foto: Hielco Kuipers)

Geitenwollensok

Ron van der Lem

Een geitenwollensok beweerde onlangs op social media dat vijf dagen bureau werk ongezond zou zijn voor de mens. Dat wij, u en ik, daar niet geschikt voor zijn. Ja, dank je de koekoek. Da's een open deur... in feite is alles dat niet direct gerelateerd is aan overleven en voortplanten, een niet primaire bezigheid van ons mensen. Van elk organisme zelfs op aarde. Maar werken stelt ons wel in staat in zekere mate om te overleven.

Ik denk dat bureauwerk niet ongezonder is dan werken op het land, op straat of in bijvoorbeeld een mijn. Zoek echter de variatie en afwisseling op zou ik zeggen.

En langdurige eenzijdige beweging is zelden of nooit goed of gezond namelijk. Behalve de ' oudste beweging' uiteraard, maar ja die hou je normaal gesproken ook geen uren vol. Ten slotte moet je ook weer aan het werk en een lunchpauze duurt vaak niet langer dan drie kwartier... Of je moet Sting heten, want die kan met tantra de hele middag rampetampen, of laten we zeggen: bureauwerk vermijden.
Ik dwaal af. Maar ja, daar heet ik ook Ron voor. Wat is eigenlijk wel sowieso gezond werk? Gymleraar veronderstel ik, vooral als je zelf actief meedoet met de oefeningen. Medewerker plantsoenendienst wellicht. Lekker buiten schoffelen.
Columnist van het Alphen's Nieuwsblad ook. Bij dat laatste kan je al fietsend door de duinen komen tot inspiratie voor een column als deze. Beseft u trouwens dat schrijven een vak is dat je in de basis kunt uitoefenen met je ogen dicht, liggend in een luie stoel met de zon op je bol?
Denk daar maar eens over na.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden