Kinderen leren hun eigen fibula te maken.
Kinderen leren hun eigen fibula te maken. (Foto: )

Geslaagde Romeinenweek voor het Archeon

Julia Vriend

Van 4 tot 12 mei was het Nationale Romeinenweek. En waar kun je meer leren over Romeinen dan in het Archeon? Speciaal voor de Romeinenweek, die dit jaar het thema heeft 'Waar zijn de vrouwen?', organiseerde het park diverse activiteiten met vrouwen in de hoofdrol.

Directeur Monique Veldman vertelt enthousiast wat er allemaal te doen was. ''Dit weekend kregen kinderen de mogelijkheid om Romeinse trouwjurken te passen en een bezoekje te brengen aan de Romeinse schoonheidssalon. Ze konden zich laten opmaken, accessoires passen en zien wat voor kapsels de Romeinse vrouwen hadden.''

Terug in de tijd

Tijdens een bezoek aan het Archeon kun je voor even terug in de tijd. Je maakt kennis met de jagers en verzamelaars uit de Prehistorie, neemt een kijkje in het leven van een Romein én ontdekt hoe mensen in de veertiende eeuw leefden in het Middeleeuwse stadje Gravendam. Of leer hoe je een eigen 'fibula' maakt!

Op de foto maken kinderen hun eigen fibula onder begeleiding van een 'echte' Romein.

Kinderen hebben plezier

Enthousiast kwamen kinderen met gele en blauwe hesjes de Romeinse poort door. In het badhuis, dat gemaakt is naar het voorbeeld van een archeologische opgraving in Heerlen, leren kinderen hoe een Romeinse massage in zijn werk gaat.

Voor het badhuis namen jongens en meisjes plaats aan een lange tafel om een eigen fibula te maken. Een fibula was een speld waar Romeinen hun kleding mee vastmaakten.

Verderop verzamelde een groep kinderen zich bij de tempel van Nehalennia voor een ceremonie. Nehalennia was een inheemse beschermgodin, die vooral aan de kust vereerd werd.

In het Archeon

Echte Romeinse vondsten uit de provincie Zuid-Holland zijn te bewonderen in het archeologiehuis. Voor tieners en middelbare scholieren ontwikkelde het Archeon een app, waarmee een spannende speurtocht door de Romeinse tijd te volgen is. Daarnaast wordt op dit moment hard gewerkt aan het schip de 'Zwammerdam 2' in de Restauratiewerf.

Romeinen-week 2019

Vrouwen speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving. Tijdens de Romeinenweek 2019 werd extra aandacht besteed aan vrouwen, omdat historici hen lange tijd op de achtergrond hebben gelaten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden