Ruud Visser: 'Ik voel mij echt thuis in Parochie H. Thomas.'
Ruud Visser: 'Ik voel mij echt thuis in Parochie H. Thomas.' (Foto: )

'Ik wilde al jong priester worden'

Marieke Roggeveen

Ruud Visser in Parochie H. Thomas

Op 18 mei is het 12,5 jaar geleden dat pastoor Ruud Visser in de kathedraal van Rotterdam tot priester gewijd is. Hiermee is hij op deze dag ook 12,5 jaar als priester werkzaam in het gebied dat nu Parochie H. Thomas is.

Deze parochie bestaat uit de kernen van vier kerken: de St. Bonifaciuskerk en De Bron in Alphen aan den Rijn, de H.H. Engelbewaarderskerk in Hazerswoude-Dorp en de Bernarduskerk in Hazerswoude Rijndijk.

Alphen aan den Rijn - Ruud Visser, geboren in 1946 te Haarlem, ging als twaalfjarige naar het Klein Seminarie en studeerde aansluitend theologie aan de Katholieke Theologische Hogeschool te Amsterdam.

Oud verlangen

Na zijn afstuderen werkte hij als pastoraal werker in Amsterdam en Purmerend. Vanaf 1990 was hij werkzaam als bisschoppelijk gedelegeerde voor toekomstige pastoraal werkers in het bisdom Haarlem.

"Ik begeleidde studenten in de theologische opleiding die pastoraal werker wilden worden," licht pastoor Ruud toe, "Ik voerde onder meer gesprekken om te 'peilen' of de studenten als pastor in het Bisdom Haarlem zouden passen. Mooi werk, maar na ruim tien jaar nam het aantal studenten steeds meer af en groeide bij mij het 'oude' verlangen om priester te worden."

Mooiste onderdeel

Ruud Visser wist al op jonge leeftijd dat hij later priester wilde worden. "Als misdienaar vond ik het heel bijzonder om, afgescheiden van de gemeenteleden, deel uit te mogen maken van de verschillende ceremoniën en voelde ik mij vooral aangetrokken tot het liturgische, het voorgaan in de kerkdienst. In juni 2006 ben ik toen eerst gewijd tot diaken en op 18 november 2006 heeft bisschop Van Luyn mij tot priester gewijd.

"Het mooiste onderdeel van mijn vak vind ik de verkondiging van de Schrift. Je preekt als het ware eerst tegen jezelf: wat moet ik met die tekst, met die woorden? Hiervan maak je een preek waar je zelf iets aan hebt en waarvan je hoopt dat ook anderen hier in de verdere week verder mee kunnen.

"Maar minstens zo belangrijk als preken, vind ik het directe contact met mensen; ook dat deel van mijn werk geeft mij veel inspiratie."

Echt thuis

Pastoor Ruud, nu 72 jaar, denkt nog niet aan stoppen. "De parochie is fijn, ik voel mij hier echt thuis, en mijn twee collega's, pastor Sjoerd Zuidersma en pastor Lâm, zijn nog jong en geven mij weer energie.

"Verder is het fijn om in een team samen te werken met parochianen die als vrijwilligers meewerken. Met elkaar vormen wij één goed geheel."

12,5-jarig jubileum

Op zondag 19 mei wordt het 12,5-jarig jubileum voor familie, vrienden, bekenden en parochianen gevierd met een tuinfeest in de tuin van de pastorie van de St. Bonifaciuskerk, waar pastoor Ruud Visser 's morgens om 10.30 uur eerst voorgaat in de viering van de Eucharistie.

Geen gezin

Door zijn keus om priester te worden, heeft Ruud Visser geen gezin. "Dit mis ik wel, maar gelukkig heb ik een goede band met de mensen om mij heen en hoop ik de familieband die ik mis te vinden bij de parochianen."

Meer berichten