foto's Molendag Kaag en Braassem gaan de wereld over

Een zonnig succes
Een zonnig succes (Foto: )

KAAG EN BRAASSEM – De Nationale Molendag in Kaag en Braassem afgelopen zaterdag 11 mei was een zonnig succes. Honderden bezoekers kwamen dit jaar weer op de molens af om ze van dichtbij te bekijken én om de molenaar het hemd van het lijf te vragen. Daarnaast bekeken er ruim vijfhonderd mensen de molens vanaf het water tijdens een van de molenvaartochten.

MOLENAAR VERTELT

 Tijdens de vaartocht vanaf Kaageiland vertelden molenaars de opvarenden alles over de molens en hun historie. De opvarenden in de sloepen van Bob on Board en op het historische zeilschip De Nooit Volmaakt, kwamen uit de regio, maar ook van ver daarbuiten. "Ik heb onder andere Noren, Duitsers, Denen en Engelsen aan boord gehad. De molenaar heeft zijn verhaal in drie talen verteld", aldus een schipper. Een bezoekster vertelde na afloop: "Deze molenvaartocht is toch wel veel leuker dan ons bezoek aan de Zaanse Schans!"

LIJKERMOLEN I

 Bij de Lijkermolen I in Rijpwetering, was er van alles te doen. De mini-kinderboerderij van de Swiffers Hoeve was bij de kinderen erg in trek. Ook verhalenverteller 'Meester Patrick vertelt' kreeg hier alle aandacht. Hij vertelde de kinderen zelfverzonnen verhalen over molens. Voor de allerkleinsten gebruikte hij prentenboek 'De Molenmuis'. Ook was er een kleurwedstrijd, waarbij de kinderen Lijkermolen I een kleurrijker uiterlijk gaven. Jaylen, Lyam, Jibbe en Tessa zijn de winnaars, zij krijgen persoonlijk een bericht.

HOP ON HOP OFF

 Ook de 'Hop on Hop off' vaartocht, die vertrok vanaf de kade bij de Vergulde Vos in Rijpwetering, kon op heel veel bezoekers rekenen. Bij drie van de zes molens op deze route konden opvarenden uitstappen voor een bezoek aan de molen en een enthousiast verhaal van de molenaar. Ook hier waren lokale en bezoekers uit allerlei werelddelen. Zelfs mensen uit Australië en Rusland wisten de weg naar de molens van Kaag en Braassem te vinden.

NOG MEER MOLENS

Wie geen genoeg kon krijgen was zéker ook welkom bij de vijftien andere molenaars die deze dag hun deuren hadden geopend. "De molenaar kon erg leuk vertellen. Zeker de moeite waard!", aldus een enthousiaste bezoekster.

Wie nog wil nagenieten van deze geslaagde editie van Nationale Molendag 2019, kan een fotoreportage bekijken op facebook.com/RondomKaagenBraassem.

Meer berichten