Foto: Foto:

Krom

Door Theo van Egmond

Deze maand begint de tweejaarlijkse cursus Coach Betaald Voetbal van de KNVB. Wie het daaraan verboden diploma niet in bezit heeft, mag in Nederland geen profclub trainen. Althans, niet als hoofdtrainer.
Op zich natuurlijk hartstikke gek. Een club zou in mijn ogen zelf moeten kunnen bepalen wie als hoofdtrainer wordt aangetrokken. Op basis van ervaring en inzicht zou men een persoon zonder diploma best geschikter kunnen vinden, maar dat mag nu eenmaal niet. Overigens geldt ook in het amateurvoetbal dat voor de diverse niveaus bepaalde diploma's nodig zijn. Een 'normale' werkgever neemt ook iemand in dienst waarvan het meeste verwacht wordt, al is een getuigschrift uiteraard altijd mooi meegenomen.
Om aan de cursus Coach Betaald Voetbal te mogen deelnemen moet aan bepaalde eisen worden voldaan. De KNVB besloot dat veertien belangstellenden de nieuwe cursus mogen volgen. Tot op heden was het zo dat een hoofdeis was dat iemand gedurende ten minste een jaar de verantwoordelijk heeft gedragen voor een elftal. Dat is teruggebracht tot een half jaar, zodat Dirk Kuyt ook naar 'school' mag. Ook John Heitinga mag nu de schoolbanken in. Voor de vorige cursus twee jaar geleden werd hij nog afgewezen. Hij was toentertijd weliswaar naast Marcel Keizer in dienst bij Jong Ajax, maar droeg geen eindverantwoordelijkheid.

Er lijkt bij de bond duidelijk sprake van willekeur. Sommige trainers zullen nooit de cursus kunnen volgen en dus ook niet hun droom om hoofdtrainer te worden bij een club op het hoogste niveau kunnen navolgen. Ook niet als ze al jaren op een wat lager niveau bewezen hebben zeer vakkundig te zijn. Iemand als Edwin Grünholz bijvoorbeeld maakte vooraanstaande amateurclubs als Haaglandia en Westlandia kampioen, wordt volgend seizoen de eindverantwoordelijke bij Quick Boys en is thans trainer van ADO JO19. Hij is bovendien een van de beste Nederlandse zaalvoetballers ooit, maar werd opnieuw niet toegelaten. Voor de derde keer in zes jaar tijd mag de Hagenaar niet gaan leren wat hij graag wil. Hij zal zijn ambitie om ooit trainer bij een profclub waarschijnlijk nooit kunnen waarmaken.

Naast Dirk Kuyt en John Heitinga mogen wel naar school Kevin Hofland, Rick Kruys, Aleksander Rankovic, Rob Penders, Virgilio Teixera, Rogier Meijer, Kristof Alebrecht, Dennis van der Ree, Willem Weijs, Paul Simonis, Dave Vos en als enige vrouw Jessica Torny. Zij is bondscoach van het nationale vrouwenteam onder 19. Wie kent ze niet, al deze namen?

Een klein voordeel is er wel voor degenen die buiten de KNVB-boot vallen. Zij houden zo'n twintigduizend euro's in hun zak, want dat zijn zo ongeveer de kosten die aan deelname aan de cursus verbonden zijn. Daar krijgt men geen studiebeurs voor.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden