Met hun baby's op schoot wisselen de moeders ervaringen uit en drinken een kop koffie.
Met hun baby's op schoot wisselen de moeders ervaringen uit en drinken een kop koffie. (Foto: Marieke Roggeveen )

'Voor mij is deze groep superbelangrijk'

Marieke Roggeveen

Ruim een jaar geleden kenden ze elkaar nog niet, maar sinds september vorig jaar komen ze minimaal een keer per maand bij elkaar: twaalf moeders met hun baby's die allemaal tussen 18 augustus 2018 en 21 september 2018 zijn geboren.

Alphen aan den Rijn - Op zondag 24 maart zitten de moeders met hun baby's aan een grote tafel bij De Schaapskooi en vertelt Gaia Siegmund, moeder van Yuna, dat ze vorig jaar hebben deelgenomen aan de Centering Pregnancy groep van Verloskundigenpraktijk Wereldkind. "Wij hebben elkaar voor het eerst ontmoet aan het begin van onze zwangerschap. Toen alle baby's geboren waren en we nog verlof hadden, spraken we wekelijks af. Nu is dit niet meer haalbaar, maar gelukkig wel minimaal een keer per maand en we hebben ook een WhatsApp-groep waarop we erg actief zijn."

Goed bevallen

Centering Pregnancy is een uit de Verenigde Staten overgekomen nieuwe manier van zwangerschapsbegeleiding. In plaats van individuele korte afspraken met de verloskundige krijgen vrouwen in groepsverband controles en beleven ze hun zwangerschap samen. Tijdens de tien bijeenkomsten krijgen ze uitgebreid informatie over de zwangerschap, de bevalling en de tijd erna. "Door de uitgebreidere informatie krijgen de vrouwen meer vertrouwen in hun lichaam en verloopt de bevalling daardoor vaak beter," licht verloskundige Hanneke de Mik toe, "zoals deze groep… Alle vrouwen zijn ontzettend goed bevallen!"

Gebroken nachten

Veelal met hun baby op schoot wisselen de twaalf moeders ervaringen uit, drinken een kop koffie en/of geven hun baby de fles. De namen van de baby's zijn: Elin, Eloise, Milo, Jynn, Milou, Finn, Mila, Senna, Milana, Maylin, Kay en Yuna. "Voor mij is de groep erg waardevol," vertelt Jasmijn Baaijens, moeder van Senna. "Het bij elkaar komen is heel gezellig en ook de groepsapp is fijn. Dat je weet dat je niet de enige bent met gebroken nachten en borstontstekingen."

Lief zusje

Daisy Dijkstra vertelt dat haar zoontje Milo opeens 's nachts weer begon te huilen. "Hij sliep juist zo lekker door. Via de groepsapp kreeg ik de tip om met vast voedsel te beginnen. Dit hielp, fantastisch toch?" "Je gaat allemaal door dezelfde fases," ervaart Ans Ketel, moeder van Eloise. "Dat voelt fijn." "Voor mij is deze groep superbelangrijk," vertelt Jenny van Veen, moeder van Jynn. "Het is heel leuk om elkaar weer te zien en ook is het fijn om tips en ideeën uit te wisselen." Grote zus Isa (5 jaar) noemt Jynn 'een lief zusje'. "Ik heb haar geleerd om 'papa' te zeggen," vertelt ze trots.

Rode slaapwangetjes

Steeds meer baby's krijgen rode slaapwangetjes en een voor een gaan de moeders met hun baby weer naar huis. "Tot de volgende keer!" roepen ze naar elkaar. Gaia hoopt dat ze nog heel lang samen zullen afspreken. "Zodat de kindjes ook nog heel lang samen kunnen spelen en misschien gaan ze later ook wel samen stappen?"

Voor meer informatie over Centering Pragnancy: https://www.centeringhealthcare.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden