Tom Koeleman en Truus Kroft worden voor hun zestigjarig huwelijk vereerd met een bezoek van burgemeester Frans Buijserd.
Tom Koeleman en Truus Kroft worden voor hun zestigjarig huwelijk vereerd met een bezoek van burgemeester Frans Buijserd. (Foto: )

Huwelijkse trouw van zestig jaar

José Vlug

Een klassiek verhaal

Hemelsbreed woonden ze niet ver van elkaar: Tom Koeleman woonde in Ter Aar en Truus Kroft langs de Geerweg, net over de gemeentegrens in Leimuiden.

Nieuwkoop - Ze vonden elkaar op de dansvloer van Parola (toen het Parochiehuis) in Langeraar, waar de katholieke jongeren uit de streek elkaar ontmoeten. Het was er gezellig en Truus was erg onder de indruk van Toms danskunsten; ze zweefden over de dansvloer en lieten elkaar niet meer los. Na vier jaar verkering trouwden ze op 11 mei 1959 in de kerk in Langeraar.

Nu zijn Tom Koeleman en Truus Kroft respectievelijk 86 ("bijna zevenentachtig!") en 82 jaar oud en kunnen zij terugkijken op zestig mooie jaren. Hun drie kinderen, twee zoons en een dochter en twee van de vijf kleinkinderen, zijn er bij om oude verhalen op te halen als burgemeester Frans Buijserd op de koffie komt.

De bruidegom komt uit een groot, gezellig gezin met maar liefst tien broers en een zus. "In de oorlog was er altijd wel wat te eten, want mijn vader had een groentekwekerij. De variatie was niet groot: aardappelen, bruine bonen en spekvet, dat stond vaak op het menu." De kinderen moesten uit school altijd de aardappelen schillen en dat was een hele klus. Het was ook gewoon dat iedereen meewerkte in de inleggerij als de augurken rijp waren.

Tom werd opgeleid als machinebankwerker en bleef steeds naast zijn werk leren. Via verschillende technische beroepen en enkele jaren op de grote vaart als derde machinist, werd hij vertegenwoordiger bij "de beste kranenfabriek van de wereld". De bruid zegt lachend: "Als we ergens in een hotel sliepen, ging hij eerst kijken welk merk kranen er waren."

De bruid groeide op in een boerengezin met drie meisjes. "'s Zomers bracht vader ons met de boerenkar naar de Bilderdamse plas. Dat was onze vakantie!" De bruidegom zegt met twinkelende ogen: "De hooiberg, dat was de mooiste plek van de boerderij!"

Truus werkte in textiel- en modewinkels in de omgeving, zowel voor hun huwelijk als toen de kinderen eenmaal groter waren. Dat heeft ze altijd met veel plezier gedaan.

Samen maakten ze mooie reizen naar o.a. Indonesië, Mexico en Florida. Nu blijven ze wat dichter bij huis; Truus houdt erg van bridgen bij de bridgeclub. "Samen moet je dat niet doen," zegt zij heel beslist. Ook houdt zij ervan om de tuin netjes te houden. Tom geniet van zijn muziek. Op de bovenverdieping heeft hij een enorme verzameling aan dixieland en Zuid-Amerikaanse muziek. Muziek was ooit zijn lust en zijn leven: hij speelde tien jaar tenorbanjo bij de Roadies, in hun tijd een begrip in Langeraar en verre omgeving.

Banjospelen en dansen, dat laat de gezondheid van Tom niet meer toe, maar eens per maand gaan ze op zondagmiddag naar de Hollandse Leeuw in Nieuwkoop, als daar een dixielandband speelt. Dan genieten ze samen van muziek en gezelligheid, bijna net zoals vierenzestig jaar geleden, in de tijd dat de liefde tussen hen is opgebloeid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden