Korenmolen De Eendracht in Alphen is een van de vele molens die mensen graag binnen uitnodigt om een kijkje te nemen.
Korenmolen De Eendracht in Alphen is een van de vele molens die mensen graag binnen uitnodigt om een kijkje te nemen. (Foto: F.Hoogreef)

Zaterdag 11 mei: Nationale Molendag

Traditioneel wordt in het tweede weekend van mei de Nationale Molendag georganiseerd. Ook in deze regio gooien molens hun deuren open. De redactie pikt er twee uit.

Molenviergang Aarlanderveen

Wat is er Hollandser dan vier monumentale molens met draaiende wieken in de wind? Van een afstandje mag dat er al indrukwekkend uitzien, binnenin die molens in vol bedrijf is het pas écht imposant! Op Nationale Molendag krijgt u de kans om dat zelf te ervaren: kom binnen in de Putmolen, nummer vier in de rij van Molenviergang Aarlanderveen. Ervaar eens hoe het voelt en klinkt wanneer die ingenieuze machinerie in werking is. Hoe het bonkt, kraakt en kreunt, trilt en klopt, daar in het binnenste van zo'n kolos.

Op 11 mei, van 10.00 tot 17.00 uur, zijn alle vier de molens van de unieke Molenviergang Aarlanderveen van dichtbij te bekijken. De Molenviergang is de enige nog werkende molengang ter wereld die op historische wijze het waterpeil in de polder beheert. De beroepsmolenaars van alle vier de molens vertellen graag over hoe het bemalen van de polder precies in zijn werk gaat. Elke molen heeft zijn eigen karakter en zijn eigen geschiedenis. "De molen beleef je pas echt als je binnen bent," vindt molenaar Johan Slingerland van de Putmolen. Hij verzorgt daar een rondleiding.

Korenmolen De Eendracht

Natuurlijk zal ook de prachtige Alphense korenmolen De Eendracht op zaterdag 11 mei van 10.00 tot 17.00 uur deelnemen aan dit landelijke evenement. Alle vrienden en vrijwilligers van de stichting nodigen u bij dezen alvast van harte uit. Tijdens gratis rondleidingen zullen ervaren molengidsen met enthousiasme vertellen over het oude ambacht van molenaar en uitleg geven over het maalproces. Uiteraard zal bij voldoende wind de molen ook draaien. Bovendien kunnen bezoekers vanaf de stelling genieten van een fraai uitzicht over Alphen en de Oude Rijn.

Daarnaast is de industriemotor De Oude Bram het bezoeken waard. Deze uit 1934 stammende dieselmotor, is nog altijd in bedrijf als er onverhoopt niet op de wind gemalen kan worden. In de molen is ook een bakkerijmuseum aanwezig waar een overzichtstentoonstelling is ingericht met bakkersspullen uit vroeger tijden.

Op het terrein van De Eendracht worden op deze feestdag pannenkoeken gebakken van eigen molenmeel en daarnaast is ook koffie, thee of limonade verkrijgbaar tegen een vrijwillige vergoeding.

Meer informatie:

www.molens.nl/nationalemolendag

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden