Samen met vele tientallen musea en archeologische en historische organisaties zetten RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland deze bijzondere periode in onze geschiedenis ieder jaar centraal tijdens de Nationale Romeinenweek.
Samen met vele tientallen musea en archeologische en historische organisaties zetten RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland deze bijzondere periode in onze geschiedenis ieder jaar centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. (Foto: Milosz*Slay*Bauza)

Ontdek Romeins Zuid-Holland tijdens de Nationale Romeinenweek!

Van 4 tot en met 12 mei 2019 is het Nationale Romeinenweek, het grootste evenement over de Romeinse tijd in Nederland. Met vele tientallen activiteiten, van Groningen tot Bergen op Zoom en van Amsterdam tot Heerlen. Ook in Zuid-Holland kan jong en oud op allerlei manieren kennis maken met de Romeinse geschiedenis van Nederland.

Wat is er te doen in Zuid-Holland?

Treed in de voetstappen van de Romeinen met wandelingen door Bodegraven, Noordwijk en Alphen aan de Rijn of ga op een Romeinse bierveldtocht in Leiden. Leer meer over de vrouwen uit de Romeinse tijd met speurtochten en workshops in het Rijksmuseum der Oudheden en Museum Swaensteyn. Ontdek het mysterie achter het verdwenen fort Brittenburg in het Katwijks Museum, leer meer over Agrippina in Torenmuseum Valkenburg of bekijk archeologische vondsten in de Alblasserwaard in de Bibliotheek AanZet. Aanschouw spectaculaire gladiatorengevechten en tempelceremonies, geniet van een aanligdiner en festival en nog veel meer in het Archeon. Bezoek de Romeinse moestuin en soldatenbarak in Bodegraven, help de archeologen mee bij de Romeinse Vicus in Leiden Roomburg - Matilo of geniet van Romeinse gerechten en verhalen in Buurttuin Zoete Aarde. Buiten deze activiteiten is er nog veel meer te beleven in het land. Het volledige overzicht aan activiteiten staat hier online.

Waar zijn de vrouwen?

Tijdens de zesde editie van de Nationale Romeinenweek staan vrouwen in de schijnwerpers. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving maar blijven vaak onderbelicht. Ten onrechte. De geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd is de geschiedenis van mannen én vrouwen. Deze Romeinenweek vragen we dan ook: waar zijn de vrouwen?

Over de Nationale Romeinenweek

Samen met vele tientallen musea en archeologische en historische organisaties zetten RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland deze bijzondere periode in onze geschiedenis ieder jaar centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Daarbij speelt de wens om de Romeinse limes in Nederland te nomineren tot UNESCO Werelderfgoed een belangrijke rol. Net als voorgaande jaren staat de week garant voor een grote variëteit aan activiteiten: wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, kinderactiviteiten, culinaire workshops en meer. Het volledige activiteitenprogramma van de Nationale Romeinenweek is te vinden op www.romeinenweek.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden