Bijzonder concert Russisch kamerkoor Oktoich in Meerburgkerk

Organisator Ronald Willemsen treedt tijdens het concert in de Meerburgkerk op als bariton. Hij vertolkt een deel uit de Passion in de uitvoering van componist Hilarion van Volokolamsk, de Aartsbisschop van Moskou.
Organisator Ronald Willemsen treedt tijdens het concert in de Meerburgkerk op als bariton. Hij vertolkt een deel uit de Passion in de uitvoering van componist Hilarion van Volokolamsk, de Aartsbisschop van Moskou. (Foto: MPA.Szabo)

'Harmonieuze samenzang geeft diep gevoel van zen-meditatie'

ZOETERWOUDE-RIJNDIJK - Vraag organisator Ronald Willemsen niet hoe hij als ras-Mokummer bij de kerk in Zoeterwoude-Rijndijk terecht is gekomen. Want dat weerklinkt een gulle lach en zegt hij 'ook een Amsterdammer is wel eens de weg kwijt…'. De waarheid is dat hij daar als bariton zelf optrad en zo in contact kwam met het kerkbestuur. ,,De Meerburgkerk vormt het perfecte decor voor de concerten die ik regelmatig organiseer. Zo komt kamerkoor Oktoich zondag 12 mei in deze kerk goed tot z'n recht in het concert waarin sacrale (heilige/Russisch-orthodoxe) muziek centraal staat."

Oktoich, uit te spreken als 'okto-ieg', wordt geroemd als één van de beste a capellakoren van ons land. Het koor is in 1996 opgericht door Aliona Ovsiannikova. De koorleidster studeerde kerkmuziek aan de Theologische Academie in Leningrad (Sint-Petersburg). Samen met Oktoich is haar doel zoveel mogelijk mensen te laten delen in de schoonheid van de Russisch-orthodoxe kerkmuziek.

,,Door haar theologiestudie kent ze alle ins en outs van sacrale muziek en weet waar de mysterie in de teksten zit. En dat op juiste manier uit de liederen naar voren te halen", licht Ronald Willemsen toe.

Zalvende werking

De koornaam verwijst naar de acht tonen/toonreeksen waarin de melodieën zijn ondergebracht van de Russisch-orthodoxe kerkmuziek. ,,Bij sacrale muziek is het vooral de versmelting van de individuele klankvormingen die het doet. Het is één worden in de muziek dat een zalvende uitwerking heeft. Ook al ken je de teksten niet, de harmonieuze samenzang geeft een diep gevoel van zen-meditatie. De Engelse schrijver Aldous Huxley beschreef het zo treffend: 'na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare."

De Nederlands- en Russische zangers en zangeressen hebben vele malen op binnen- en buitenlandse podia gestaan. Een maand na het optreden in Zoeterwoude-Rijndijk volgt een concertreeks in St. Petersburg. Later dit jaar treden ze op in De Hermitage en het Tropenmuseum te Amsterdam.

Programma

Naast kamerkoor Oktoich kan de bezoeker genieten van net spel van de Russische (beroeps)concertpianiste Natalia Bokova. Voor de pauze zingt sopraan Irina Plyassova een drietal door K. Molchanov op muziek gezette gedichten van S. Esenin. Na de pauze is er een optreden van Ronald Willemsen. De bariton zingt onder meer de Zjoeravli, het wereldberoemde lied met de Nederlandse titel Kraanvogels. Dit lied is gecomponeerd vanuit een gedicht over de Tweede Wereldoorlog en kan gezien als blijk van dankbaarheid omdat andere mensen hun leven wilden geven voor onze vrijheid.

Doelstelling

,,Muziek maken is mijn leven. Mijn doel met dit soort concerten is zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de klassieke meesterwerken. Ook voor wie geen geld heeft voor een kaartje", aldus Ronald over zijn drijfveren. Zo is de toegang tot dit concert gratis maar wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. ,,Ik doe een beroep op het publiek om hun waardering te laten blijken voor een klassiek concert met topmuzikanten. De opbrengst gebruik ik voor het uitnodigen van mensen die geen geld hebben voor een kaartje maar wel van klassieke muziek houden." Bij goede opkomst zal Ronald elke zes maanden met een ander topkoor naar Zoeterwoude komen.

Meer informatie

De imposante koepel van de Goede Herderkerk, beter bekend als Meerburgkerk, is niet te missen bij het vanaf de snelweg inrijden van Zoeterwoude-Rijndijk. De rooms-katholiek kerke is te vinden aan de Hoge Rijkdijk 18. Aanvang 15.00 uur. De toegang is gratis, vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden