Aandacht voor kinderen van gescheiden ouders

 26 mei is 'De dag van het gescheiden kind'. Op die dag wordt extra aandacht gevraagd voor de kinderen van gescheiden ouders. Per jaar krijgen in Nederland zo'n 70.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Omdat scheidingen nog niet zo lang in deze grote aantallen voorkomen wordt het effect op de kinderen nu pas duidelijk. En die effecten zijn niet mis. Scheidingskinderen hebben twee keer zoveel problemen als kinderen uit intacte gezinnen. We zien bijvoorbeeld vaak dat hun prestaties op school achteruit gaan of dat hun ontwikkeling stagneert. De problemen worden groter wanneer er een vechtscheiding ontstaat. Daarom is die extra aandacht hard nodig. Door de juiste voorlichting en begeleiding kan een scheiding namelijk een stuk fijner verlopen.

Een scheiding is voor een kind nooit makkelijk. Hun wereld staat op zijn kop, want alles wat vertrouwd was gaat veranderen. Toch kun je als ouder veel doen om het voor de kinderen minder moeilijk te maken. Hoe lastig en emotioneel een scheiding ook is, het is belangrijk dat ouders hun rol als vader of moeder niet uit het oog verliezen. Zo kunnen vervelende gevolgen als depressiviteit, loyaliteitsproblemen of een laag zelfbeeld voorkomen worden.


Het is een mooie eerste stap om goed naar je kind te luisteren. Dat is precies waar het op 'De dag van het gescheiden kind' om gaat. Op 26 mei wordt iedereen opgeroepen om stil te staan bij de positie van de kinderen binnen een scheiding. Het is belangrijk dat we kinderen stimuleren om zich te uiten, op welke manier dan ook. Dat kan in woorden, maar bijvoorbeeld ook met een tekening.

Roosmarijn Groenendijk is een gecertificeerd scheidingsspecialist uit Alphen aan den Rijn en helpt ouders om in goed overleg uit elkaar te gaan. Doordat ze zich heeft gespecialiseerd in kindercoaching op het gebied van scheiden kan ze in dat proces ook de kinderen bijstaan. Roosmarijn: "Ondanks de verdrietige situatie waarin ouders terecht zijn gekomen is het belangrijk om te realiseren dat de verbinding vanwege de kinderen altijd zal blijven. Juist om die reden is het van grote waarde om er samen goed uit te komen. Roosmarijn schreef in het kader van 'De dag van het gescheiden kind' een e-book met praktische tips voor als je gaat scheiden met kinderen. Het e-book is gratis te downloaden op www.scheidenalsgezin.nl.

Roosmarijns belangrijkste tip? Geef je kind een stem tijdens de scheiding. Zorg ervoor dat ze kans krijgen om te delen wat ze écht voelen, denken en willen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden