Foto:

'Hier is voor iedereen iets te beleven'

Hans Willering

Welkom op Parkkunst 2019

Zaterdag 27 april 2019, Koningsdag, maar ook de dag van Parkkunst 2019!

Alphen aan den Rijn - Parkkunst is een groot jaarlijks feestelijk evenement dat onder het platform valt van kunst- en cultuurcentrum Parkvilla. Het vindt altijd plaats op Koningsdag en wordt meestal bezocht door 15.000 tot 20.000 mensen. Er is een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden, zoals live optredens van popbands, dansdemonstraties, kunstkramen, live muziek en straattheater. Ook aan kinderen is gedacht met creatieve workshops en een zweefmolen. Er is een goed verzorgde catering aanwezig. De toegang is gratis.

Vanuit Parkvilla verzorgen Walter van de Vorst en Birgitta Veld de organisatie van Parkkunst. Walter: "Een van onze muziekattracties is Wild Romance, bekend van Herman Brood. Er zijn ook andere live optredens van de blues rockband Janett & the Blues Baboons en de winnaar van de vijfde straatmuzikanten festival de Bende van Eliënde. Langs de weg in het park komen er allemaal kunstkramen waar kunstenaars uit het hele land hun werken laten zien, van schilderijen tot beeldhouwwerk tot andere vormen van kunst." Birgitta vult aan: "In de foyer van Parkvilla komt ook muziek en kan er gedanst worden. Op het kleine podium komen er muziekdemonstraties en er loopt ook een tekenaar en een goochelaar rond."

Naast Parkvilla doen DR Producties en Party Regelaar ook mee aan de organisatie. Walter: "DR Producties zorgt al jaren voor de catering zodat op meerdere locaties allerlei lekkere hapjes en drankjes te nuttigen zijn. Dit jaar in samenwerking met Party Regelaar."

De voorbereiding voor Parkkunst begint rond oktober. Walter: "Door een fijn netwerk van kunstkenners benaderen we artiesten en kunstenaars en ze komen via onze kunstkenners ook onder onze aandacht. Dan wordt langzamerhand het programma samengesteld." Belangrijk is dat het festival ook bij het publiek onder de aandacht komt. Birgitta: "Via social media zoals Facebook, maar ook door advertenties in de krant willen we het festival promoten." Walter vult aan: "Het enthousiasme is groot, sommige mensen komen voor de openingstijd al het park binnen en leggen hun kleedje neer om niks te willen missen."

Het festival van Parkkunst is een onderdeel van de vele activiteiten die Parkvilla verzorgt. Parkvilla streeft er naar om kunst en cultuur in brede zin onder de mensen te brengen. Walter: "Zowel actief door zelf met kunst en cultuur bezig te zijn, of passief door van kunst en cultuur te genieten." Parkvilla beschikt over een mooi ingericht theater en een goed geoutilleerd filmhuis, beide voorzien van comfortabele stoelen. Parkvilla is gebaseerd op vier pijlers: opleidingen, theater- en filmhuis, educatie en verhuur.

Parkvilla beschikt over een groot aantal gekwalificeerde vakdocenten. Walter: "Wij hanteren een hoge mate van kwaliteit, die door onze docenten wordt gegarandeerd en door onze cursisten enthousiast wordt ontvangen." Birgitta benadrukt: "Daarnaast kunnen wij niet functioneren zonder onze talloze vrijwilligers die tal van activiteiten op zich nemen. Denk aan bardiensten, kaartverkoop voor theater en film, filmoperateurs en een klusteam. Wij hebben in totaal wel 110 vrijwilligers."

Financiering

Parkkunst is alleen haalbaar als er voldoende financiële middelen zijn. Walter: "Wij zijn afhankelijk van de gemeente en van sponsoren. Het is iedere keer een uitdaging om de begroting rond te krijgen. Voor dit jaar is het gelukt, maar de toekomst is enigszins onzeker."

Informatie

Het park staat op 27 april open tussen 12.00 en 19.00 uur op Park Rijnstroom bij de Cornelis Geellaan in Alphen. De opening wordt verricht door wethouder Leo Maat. Parkkunst is een uniek evenement om bij elkaar te zijn en te genieten van kunst, straattheater, muziek, de hapjes en de gezelligheid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden