Een staafkerk, een geheel uit hout opgetrokken gebouw in een typisch Scandinavische stijl, in Noorwegen.
Een staafkerk, een geheel uit hout opgetrokken gebouw in een typisch Scandinavische stijl, in Noorwegen. (Foto: Jan Pons)

Jan Pons biedt de keuze uit 40 gratis powerpoints

Rijk Huisman

"Als ik een groep mensen een plezier doe met een powerpointpresentatie, dan kom ik graag een keer langs," zegt Jan Pons. "De presentaties gaan over mensen, cultuur en natuur."

Alphen aan den Rijn - Na zijn pensionering is de 82-jarige Alphenaar reisleider geworden en dat bood hem de mogelijkheid om veel moois vast te leggen. De presentaties bestaan niet alleen uit beeldmateriaal, maar ook uit reisverhalen. Pons wordt helemaal enthousiast als hij een aantal mogelijkheden opsomt: "In Griekenland bezocht ik onder meer Grieks orthodoxe kerken. Ik ben in Canada geweest, Zuid-Afrika, Noorwegen, Duitsland, Israël, Jordanië, en Macedonië." Aan Marokko heeft hij speciale herinneringen over gehouden: "Een prachtig land!"

In Nederland heeft Jan Pons een voorkeur voor oude steden: "Er zijn prachtige verhalen te vertellen over gevelstenen, waarvan er jammer genoeg maar zo'n zeshonderd over zijn. In de tijd van de V.O.C. waren er nog geen huisnummers. Panden werden aangeduid met aansprekende omschrijvingen. Zo heb je nu nog op de Zeedijk in Amsterdam een huis met de naam 'In de luiaard'."

Pons vindt het jammer dat het honderdjarig bestaan van Alphen relatief weinig aandacht heeft gekregen. "Er valt genoeg over te vertellen, zo is het nauwelijks bekend dat het gemeentehuis van Oudshoorn nog bestaat." Dat Pons een brede belangstelling heeft, blijkt onder meer aan de aandacht die hij aan '500 jaar Luther' heeft gegeven.

Wie belangstelling heeft voor een gratis powerpointpresentatie, heeft de keuze uit maar liefst veertig mogelijkheden. Aan de locatie, het liefst in de omgeving van Alphen aan den Rijn, stelt Pons geen hoge eisen: "Wel kom ik bij voorkeur overdag langs."

Jan Pons is telefonisch bereikbaar op nummer 0172-492235, of via e-mail aenjpons@slocon.nl.

Meer berichten