Clemens Wisse: "Zolang ik inspiratie heb, blijf ik schrijven."
Clemens Wisse: "Zolang ik inspiratie heb, blijf ik schrijven." (Foto: Marieke Roggeveen)

'In het najaar kriebelt de schrijfspier'

Marieke Roggeveen

Clemens Wisse schrijft 40ste roman

Bijna 28 jaar na zijn eerste boek 'De Vierhoeve' is van Clemens Wisse onlangs zijn veertigste historische boerenroman 'De dochters van Venhove' verschenen. Eerder sprak hij de hoop uit om 'in ieder geval de veertig' vol te maken, een mijlpaal die hij zal overtreffen: het manuscript van nummer 41 'De fortuinlijke boerenknecht' ligt al bij de uitgever.

Alphen aan den Rijn - De inmiddels 83-jarige Alphense auteur vertelt dat hij de afgelopen maanden gezondheidsproblemen heeft gehad. "Dit was een moeilijke tijd, maar nu heb ik een pacemaker en voel ik mij tien jaar jonger. Zolang ik inspiratie heb, blijf ik schrijven. Meestal begint de schrijfspier in het najaar te kriebelen en begin ik met het uitwerken van een idee, in de winter begint het echte schrijven. Tijdens dit schrijfproces voel ik mij af en toe net een kok: een vleugje humor, een vleugje seks, nostalgie, liefde, jaloezie… al deze ingrediënten moeten erin, met als basis een verhaal dat zich afspeelt in het oude, nog niet mechanische, boerenleven."

Werkmanskoe

"Tot mijn zestiende heb ik in Oud Ade gewoond," vervolgt Wisse, "Ik woonde midden in de polder in een oud spoorhuis met rondom weilanden. Als ik 's morgens mijn ogen open deed, zag ik boeren, paarden, koeien, schapen en geiten. Overigens werd een geit van een daggelder een 'werkmanskoe' genoemd. Moet je je voorstellen dat je als daggelder bij een rijke boer met heel veel melkkoeien werkte, en dat thuis jouw hele gezin het moest doen met de melk van één geit. De verhalen zijn pure fantasie, maar gebaseerd op mijn jeugdherinneringen uit het leven in de eerste helft van de vorige eeuw."

De dochters van Venhove

In 'De dochters van Venhove' wil boer Koos zijn oudste dochter Dina koppelen aan de zoon van een van de rijkere boeren in het dorp. Dina wordt echter verliefd op Dirk. Dirk is knap, sterk en vrolijk, maar… hij heeft geen geld. Dina's vader is fel tegen de relatie en het recht van de vrouw om zelf een partner te kiezen wordt in deze historische boerenroman dan ook zwaarbevochten. Dat het trouwe lezerspubliek blij is met alweer een nieuw boek van Clemens Wisse blijkt uit een van de reacties op Facebook: "Ik ga het meteen bestellen als e-book. Ik heb al uw boeken gelezen. Dank u wel voor zoveel leesplezier!"

Nieuwe uitdaging

Over zijn 41-ste boek 'De fortuinlijke boerenknecht', dat rond de jaarwisseling zal verschijnen, is de Alphense auteur erg tevreden. "Vaak schrijf ik over de verschillen tussen mensen: rijk en arm, goed en slecht, mooi en lelijk... Nu gaat het over een arme boerenknecht die door een opgebaggerd kistje vol met munten en juwelen opeens vermogend wordt. Dit is voor mij een nieuwe ingang waarbij ik mij echt helemaal heb kunnen uitleven. En ook weer gebaseerd op eigen jeugdherinneringen. Zoals eerder gezegd: zolang ik voldoende inspiratie krijg, ga ik gewoon door met schrijven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden