Foto: Foto:

Wanbeleid

Door Theo van Egmond

Het ziet er niet naar uit dat A.V.V. Alphen in de derde klasse laag B bij de bovenste twee plaatst en daardoor rechtstreekse handhaving inde derde klasse realiseert. Een plek bij de nummers drie, vier of vijf gaat ongetwijfeld wel lukken en dan kan via een nacompetitie met onder meer de nummers elf en twaalf uit de derde klasse hoog A het derde-klasse-schap alsnog gehandhaafd blijven. Dan wordt gestreden om slechts twee plekken in de derde klasse, maar dat moet toch eigenlijk wel kunnen. Het zou wel heel triest zijn als de club die momenteel zo goed bezig is om het niveau op te krikken meteen doorduikelt. Bernardus, dat een veel meer comfortabele indeling had, is hard op weg om, terwijl de club in de eerste helft van de competitie toch aanmerkelijk minder was dan Alphen, wél bij de bovenste twee te gaan finishen. De club die eigenlijk vierdeklasser was geworden, zou dan opeens toch op een hoger niveau gaan mogen acteren als Alphen.

Als men bij Bernardus tenminste niet voor de zaterdag kiest, want daar ziet het wel naar uit. MMO staat laatste in haar derde klasse laag en zal wel naar de vierde klasse gaan. Dat is niet echt onrechtvaardig, want de club uit Hoogmade is eigenlijk een vierdeklasser. Nicolaas Boys gaat in de derde klasse hoog wel bij de beste tien eindigen en mag dan in de derde klasse blijven voetballen.

Zelfs nacompetitie om promotie naar de tweede klasse is nog haalbaar. Overigens blijft de KNVB, althans zeker het district West 2, alles in het werk stellen om de mindere clubs naar de verdoemenis te helpen. Na afgelopen zondag moet weer gewacht worden tot 12 mei om weer te mogen voetballen. Ook op 19 mei wordt dan weer gespeeld en dan begint de nacompetitie op 28 mei, doordeweeks dus.

Geen enkele club die in een van de derde klassen speelt weet dus voorlopig niet waar men aan toe is en op welk niveau volgend seizoen gevoetbald gaat worden. Maar de KNVB heeft wel bepaald dat clubs die naar de zaterdag willen overstappen dat vóór 1 mei kenbaar moeten maken. Dat gaat dus echt helemaal nergens meer over. Zoals bekend wordt met ingang van het seizoen 2019/2020 de vierde klasse zondag van het district West 2 opgeheven. Vanaf de jaargang 2020/2021 is er volgens de plannen ook geen derde klasse meer in dit district.

Maar dat zijn plannen van de KNVB en het zou mij niet verbazen als dat besluit over enige tijd toch weer wordt teruggedraaid. Maar dan hebben diverse clubs al, wellicht verkeerde, plannen voor de toekomst gemaakt. KNVB, bedankt!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden