Topsporters praten over toekomst op Scala College . Op de foto van links naar rechts gespreksleider Jaap Bonkenburg, Tim de Mey, Noël van Klaveren, Margot Boer en Jens Toornstra.     
Topsporters praten over toekomst op Scala College . Op de foto van links naar rechts gespreksleider Jaap Bonkenburg, Tim de Mey, Noël van Klaveren, Margot Boer en Jens Toornstra.      (Foto: )

'Stilzitten is een kwestie van wennen'

Het Scala College vierde vrijdagavond het 15-jarig bestaan van haar afdeling Topsport Talent School. Overdag waren er workshops waar alle topsportleerlingen een actief en leerzaam programma volgden. Tijdens het avondprogramma was er een ronde tafel gesprek met waterpolo international Tim de Mey, turnster Noël van Klaveren, winnares van twee bronzen Olympische medailles schaatser Margot Boer en Feyenoord speler Jens Toornstra.

Topsport en school, het is een lastige combinatie. vertelde Tim de Mey die twee jaar geleden zijn vwo diploma haalde. "Ik lag bijna elke schooldag om zes uur 's morgen in het water om te trainen. Vervolgens de hele dag naar school, 's avonds regelmatig trainen, dan houd je weinig tijd over voor een sociaal leven buiten je sport. Waterpolo doe je gelukkig in teamverband. In het team zitten mijn vrienden."

Een afgesloten topsportcarrière helpt je wel verder in het maatschappelijk leven merkt Margot Boer. Zij werkt in Groningen bij een evenementenbureau. "Mijn naamsbekendheid zorgt dat er in spreekwoordelijke zin deuren open gaan die voor anderen blijven gesloten. Ik daar zelf wel wat voor gedaan. Na mijn havo diploma volgde ik tijdens mijn schaatsloopbaan een aantal aanvullende studies. Daar pluk ik nu de vruchten van. Dat doet ook Noël van Klaveren, die door blessureleed vroegtijdig met de turnsport moest stoppen. "Ik heb altijd met veel discipline geleefd, weet wat het is om onder druk te presteren. Het zijn eigenschappen die zich nu terugbetalen. Ik ben momenteel gastvrouw bij Basic Fit in Alphen. Binnenkort ga ik meer doen op het vlak van personal training."

Ook Jens Toornstra houdt zich bezig met zijn toekomst. Hij studeerde fiscale economie, maar stopte na zijn propedeuse. "Ik kon studeren en de voetbalsport niet langer combineren. Als ik niet meer op topniveau speel, pak ik mijn studie weer op. Ik wil later fiscalist worden. Financieel directeur bij Feyenoord? Dat gaat het niet worden. Ik heb tegen die tijd wel genoeg van de voetbalwereld. Ik zie alleen tegen het stilzitten op". "Ach Jens, dat went zo snel. Ik liep in het begin gewoon even een kwartiertje in het rond. Nu weet ik niet beter", sprak Margot Boer hem moed in.

                

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden