Tweede lezing in Lezingenreeks over sporen uit de Tweede Wereldoorlog

Lezingenreeks over sporen uit de Tweede Wereldoorlog Onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog is de laatste jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan, zowel binnen de archeologische vakwereld als bij het grote publiek. Wandelaars in het Hollandse duinlandschap stuiten regelmatig op de bunkers van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie tegen een geallieerde invasie. Maar ook andere objecten uit de Tweede Wereldoorlog zijn in dit gebied achtergebleven. Erfgoedhuis Zuid-Holland organiseert drie lezingen over het minder bekende oorlogserfgoed uit deze Duitse kustverdedigingslinie. De lezingen worden verzorgd door experts op het gebied van onder meer WOII-archeologie en hebben elk een andere invalshoek.

Alle drie de lezingen vinden plaats in het Archeologiehuis Zuid-Holland, Archeonlaan 1A in Alphen aan den Rijn van 20.00-22.00 uur en zijn gratis te bezoeken (aanmelden verplicht).

* 17 april 2019 - Jeroen Rijpsma: Bezet Nederland door Duitse ogen. Fotografie in oorlogstijd door soldaten in Zuid-Holland.
Duitse soldaten beleefden de zomer van 1940 haast als een vakantie; alsof zij toeristen waren, fotografeerden zij de Hollandse zee en duinen, molens en tulpen. Deze amateurfotografie werd zelfs gestimuleerd door de legerleiding. Maar na twee jaar van bezetting kwam er een eind aan het ontspannen fotograferen; duizenden soldaten kregen de taak het kustgebied tegen een geallieerde invasie te verdedigen.

* 1 mei 2019 - Arjen Bosma: Van onder het strand tot op het maaiveld. Archeologisch onderzoek naar modern oorlogserfgoed in Zuid-Holland.
De bunkers en stellingen van de Duitse verdedigingslinies worden al langere tijd actief opgegraven en onderzocht, waarbij de onderzoeksmethoden niet veel verschillen van archeologie naar oudere tijdvakken. Toch zijn er ook verschillen: tot voor kort kon veelal nog met ooggetuigen worden gesproken, en de hoeveelheid bronmateriaal in beeld, schrift en geluid is beduidend. Dit vraagt om een speciale benadering van dergelijk erfgoed.

De drie lezingen vinden plaats in het kader van de tentoonstelling Drakentanden in de Duinen. Sporen van de Atlantikwall, nog te zien in het Archeologiehuis Zuid-Holland t/m 7 juli 2019. De tentoonstelling en de randprogrammering zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland (in het kader van de erfgoedlijn Atlantikwall), het Erfgoedfonds van de gemeente Alphen aan den Rijn en de J.E. Jurriaanse Stichting.

Voor meer informatie en voor aanmelden, ga naar de website van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Meer berichten