Cees Romijn, Nieuwkoop,
Cees Romijn, Nieuwkoop, (Foto: )

Sjoemel-weer

Door Cees Romijn

Dat we door de auto-industrie in de maling werden genomen met van die o zo zuinige auto's wisten we al. Daar komt de kreet sjoemel-software vandaan. Ook ons eigen KNMI blijkt de boel te hebben geflest. Door wat te rommelen met cijfers zijn we wat uit het verleden kwijt geraakt. Op het internet kunt u het rapport vinden met de titel "Het raadsel van de verdwenen hittegolven". Het klinkt als de titel van een spannend boek en dat is het ook wel. Ondertitel: "Hoe het KNMI historische hittegolven uit de boeken schrapte".

Vorig jaar hadden we een superzomer. Dagen achter elkaar lekker weer. Volgens onze weermannen braken we record na record. Dan weer teveel regen, dan weer te droog, soms zelfs te warm enzovoort. Maar wat hebben we er van genoten. Voor de volgende weersvoorspelling was er dan een praatje hoe het in het verleden was, hoe het nu is en waar we op weg naar toe zijn.

Doorspekt met allemaal kreten zoals: De aarde warmt op! We krijgen steeds warmere zomers. De ijskappen smelten. We krijgen nooit meer een Elfstedentocht. Ik denk dan steeds: "Ha, ijs alleen maar verkrijgbaar in verpakking? Lekker! Inderdaad met chocola en met die nootjes er op".

Het KNMI heeft dus zitten prutsen aan de cijfertjes. De uitkomst hiervan is dat er in de periode 1901 – 1951 maar liefst 16 van de 23 'oude' hittegolven werden weggepoetst. Er bleven er voor die periode dus 7 over. Vanaf 1951 tot 2018 kwamen er "maar liefst" 19 hittegolven voor. Nou dan meldt het KNMI dat hittegolven nu veel vaker voorkomen dan een eeuw geleden. De cijfers zijn het bewijs! Ja duh. Dat is nou sjoemelen. In het rapport bewijzen vier onderzoekers dat er is gerotzooid. Homogeniseren heet dat doekje voor het bloeden. Het verweer van het KNMI verzandt in statistisch en technisch geneuzel. Met droge ogen staan die weermannen dus ons verhaaltjes op de mouw te spelden. Ze geloven in hun eigen sprookjes.

In discussies over het klimaat ben ik vaak om de oren geslagen met "ja, de cijfers liegen niet, hè?" en "het merendeel van de wetenschappers zegt, .. dus…" en wat meewarig "meten is weten, hè?". Kijk, ik geloof echt dat het klimaat verandert. Zoals het klimaat al miljoenen jaren steeds verandert. Anders vonden ze in het noordpoolgebied geen wolharige mammoet met een subtropische maaginhoud in het poolijs, toch? Kennelijk is het daar eerder warm geweest. Maar of de mens aan de knopjes kan draaien en dat dan het klimaat verandert? Mwah. Groene planten hebben kooldioxide en water nodig. Dat wordt omgezet in koolhydraten, belangrijk voor de plantengroei. Planten gaan dood als ze of geen water of geen kooldioxide krijgen. Meer CO2 geeft een meer groene aarde. Echt. Alles groeit dan beter. Tsja, wat is wijsheid? Geen idee. Toch op een lekkere zwoele sjoemel-weeravond in de tuin onder het genot van een barbecuetje maar eens verder over bomen.

Meer berichten