De kunstenaars van Atelier Verfstreken.
De kunstenaars van Atelier Verfstreken. (Foto: Wil Kamping )

Talenten bij expositie 'De Ontmoeting'

Wil Kamping

Atelier Verfstreken verbindt

'De Ontmoeting' is het resultaat van een poëzieproject van kunstenaars van Atelier Verfstreken. De werken van deze kunstenaars hangen in de foyer van theater Castellum. Met dit project wil het atelier een positieve bijdrage leveren aan de toegankelijkheid en verbinding binnen de samenleving.

Alphen aan den Rijn - "Atelier Verfstreken (Ipse de Bruggen) biedt dagbesteding en een educatief programma aan beeldend kunstenaars die ondersteuning nodig hebben," vertelt begeleider Marianne Melgers. "Onze kunstacademie biedt hen een plek waar zij hun talenten en vaardigheden kunnen ontwikkelen onder professionele begeleiding. Voor de expositie maakten kunstenaars gedichten en schilderijen rond het thema 'ontmoeten' waarin beeld en taal elkaar versterken."

De Ontmoeting

Esmeralda Vaandrager heeft een gedicht gemaakt over verhuizen. "Tijdens de opening van de expositie afgelopen 7 maart waren er meer mensen dan ik had verwacht. Ik vind het leuk om mensen blij te maken met mijn werk en het te delen, want waarom zou je kunst maken als je het aan niemand kunt laten zien? Nu kan ik iets vertellen over hoe het gedicht is ontstaan. Ik ben namelijk zelf pas verhuisd en ontmoette daarbij de mensen die mij hiermee hielpen."

Amy Feddes maakte het schilderij 'Disney'. "Voor de eerste keer in mijn leven heb ik een gedicht gemaakt," vertelt Amy. "Het gaat over het plezier in Disneyland en hoe ik belandde in het land van pret maken. Ik ben er tevreden over."

"Samen met collega Karina de Waard en kunstenares Ans Vianen zijn we een jaar geleden begonnen met de voorbereiding voor deze expositie," vervolgt Melgers. "We stimuleren de deelnemers hun eigen talent te ontwikkelen in verschillende kunstvormen en materialen, zodat zij kunnen groeien tot zelfstandige kunstenaars. Met de expositie 'De Ontmoeting' kunnen zij laten zien wie zij zijn en welke talenten zij in huis hebben.

Kunstplatform

'De Ontmoeting' staat mede voor verbinding met de omgeving door samenwerking met organisaties, scholen en bedrijven. Leerlingen van de Prismaschool en cliënten van Prins Heerlijk deden onlangs mee aan een poëzieworkshop bij Atelier Verfstreken. In het Schoutenhuis komt in juli een expositie in het teken van het Rembrandt-jaar, waar de kunstenaars van Verfstreken ook aan meewerken.

Parkvilla, de Nieuwe Muziekschool, Boost, scholen en de gemeente worden uitgenodigd om samen te werken en een gezamenlijk kunstplatform op te zetten waarin alle cultuurvisies bij elkaar komen.

Atelier Verfstreken heeft dringend behoefte aan een permanente en vooral zichtbare locatie, want het theater gaat verbouwen.

De expositie is te zien in de foyer van theater Castellum tijdens de openingstijden van Atelier Verfstreken en theater Castellum t/m 30 juni 2019 en zal daarna verplaatsen naar andere locaties.

Meer berichten