Meneer en mevrouw Kroesemeijer-Van Egmond zijn 65 getrouwd en genieten nog steeds intens van elkaar.
Meneer en mevrouw Kroesemeijer-Van Egmond zijn 65 getrouwd en genieten nog steeds intens van elkaar. (Foto: Esmeralda Wybrands)

65 jaar vol liefdevolle plagerijtjes

Esmeralda Wybrands

Briljanten paar Kroesemeijer

Alphen aan den Rijn - "Hallo Annie!". "Hallo Piet!". Als het om de liefde gaat, is dit nou niet bepaald de openingszin waarvan je vermoedt dat die veel kans van slagen heeft. Het echtpaar Kroesemeijer-Van Egmond bewijst het tegendeel. Na het uitspreken van deze woorden volgde een huwelijk, dat nu al 65 jaar standhoudt. Wethouder Gerard van As bracht namens de gemeente Alphen zijn felicitaties aan het paar uit.

Ok, we zijn dus op de thee bij Annie en Piet Kroesemeijer? Nee, schateren twee dochters van het briljanten echtpaar uit. "Onze ouders heten Sjaan en Gerard." Meneer Kroesemeijer (86) legt uit hoe de eerste ontmoeting met zijn vrouw (nu 85) verliep. Én hoe de opzettelijke naamsverwarring het begin bleek van een warm huwelijk met veel liefdevolle plagerijtjes.

Na die eerste openingszin in 1951 en wat heen-en-weer gesputter, neemt Gerard Sjaan achter op zijn fiets. Eerst gaan ze naar het overdekte zwembad in Leiden, daarna naar het Lido. Op de terugweg naar Sjaans ouders in Roelofarendsveen komen de twee in een onweersbui terecht. Sjaan weet dat Gerard hervormd is. Als katholiek meisje zal ze waarschijnlijk nooit met hem mogen trouwen. Ze gebiedt hem dan ook naar huis te gaan, hoe nat hij ook is. "Ben jij mal," zegt daarop Sjaans moeder en laat Gerard binnenkomen. Na de onweersbui keert Gerard met de bus huiswaarts naar Leiden. De volgende dag haalt hij zijn fiets op bij Sjaan. "Sindsdien zijn we nooit meer uit elkaar geweest".

Woningnood

Sjaan en Gerard trouwen op 31 maart 1954. Eerst in Leiden voor de wet, daarna in Roelofarendsveen voor de kerk. Gerard wordt katholiek, speciaal voor Sjaan. Het is de tijd van de eerste naoorloogse woningnood, en de echtelieden moeten ieder noodgedwongen bij hun eigen ouders blijven inwonen. Pas na vijf jaar is er een huis voor het stel in Leiden, waar ze ook beide gaan werken. Inmiddels hebben ze drie dochters. In hun eigen woning wordt hun vierde dochter geboren.

Werken in Leiden

In de tijd dat Sjaan en Gerard met hun gezin in Leiden wonen, werkt Sjaan in de huishouding bij dr. Colenbrander in de Leidse Donkersteeg. Ook Gerard heeft diverse banen in Leiden, bijvoorbeeld in een viswinkel in de Janvossensteeg.

Later komt Gerard te werken bij Bos Beton en verhuist het gezin naar Alphen. Ook Sjaan gaat in Alphen werken, bij de Baronie. Naast hun werk en gezin weten Sjaan en Gerard tijd vrij te maken voor hun hobby's. Sjaan is erg creatief en maakt graag schilderijen. Gerard is een 'visfanaat', fietst, zwemt, loopt hard, zingt bij het Alphens Mannenkoor en is liefhebber van countrymuziek. Samen met Sjaan bezoekt hij regelmatig Café Centraal, waar countryavonden zijn. Later vinden dit soort avonden plaats in zwembad De Thermen.

Niet alleen meneer Kroesemeijer, ook de zes klein- en negen achterkleinkinderen adoreren hun stoute 'oma Sjaantje'. Wat is er leuker dan een oma die snoepjes vervangt voor konijnenkeutels en dan aan een oom geeft? Ze geven haar dan ook een 'hoge onderscheiding voor de liefste oma'.

Vol luizen

Meneer Kroesemeijer krijgt pretoogjes als hij het ondeugende karakter van zijn vrouw beschrijft. "Op 1 april heeft ze een keer beweerd dat ons huwelijksboeket vol luizen zat. Een van onze dochters belde boos de bloemist op, totdat bleek dat Sjaan haar voor de gek hield... Tsja, ze is ondeugend en speels".

Goed gedaan

Op 31 maart kwam het hele stel bijeen. En hoewel het echtpaar Kroesemeijer het gemis van een van hun overleden dochters daarbij sterk voelde, konden ze toch zien: we hebben het goed gedaan. Een dochter vat het samen: "We komen uit een warm, fijn gezin."

Meer berichten