Kapper Gilbert Lefeber viert met zijn team het dertigjarig jubileum van zijn salons: "Ik doe er alles aan om een positieve vibe te houden".
Kapper Gilbert Lefeber viert met zijn team het dertigjarig jubileum van zijn salons: "Ik doe er alles aan om een positieve vibe te houden". (Foto: Esmeralda Wybrands)

'Succes kan óók in de Ridderhof'

Esmeralda Wybrands

Gilbert Coiffures bestaat dertig jaar

"Vòòr het jaar 2000 kreeg je een trendy kapsel, dat als het ware óp je hoofd werd gezet. Nu ontwerpen we een passende coupe bij je gezicht en persoonlijkheid." Het is de belangrijkste omslag in zijn vak, vertelt Gilbert Lefeber (49) van kapsalon Gilbert Coiffures. Gilbert en zijn team vieren dit jaar het dertigjarig jubileum van zijn salons. Maar niet alleen dat: zijn Alphense salon is aanstaande mei 25 jaar in de Ridderhof gevestigd. Daarmee is het een van de langstlopende succesvolle zaken in de Ridderhof.

Alphen aan den Rijn – Haastig werkt Gilbert een broodje naar binnen. We hebben een half uur voor ons interview, daarna wacht zijn volgende klant. "Nou klant… eigenlijk spreken we van gasten. We zien ons wat dat betreft als een luxe restaurant. De beleving van onze gasten staat centraal. Alle stappen moeten kloppen. We zijn trendsettend, maar zijn niet van de meest extreme kapsels. Bij ons zal je ook nooit de vraag krijgen 'hoe wil je het geknipt hebben?'. We nemen alle tijd voor een intakegesprek. Dan stellen we vragen als 'wie bent u, wat doet u in het dagelijks leven en hoe wilt u overkomen?'. Pas dan gaan we aan de slag."

Opaalstraat

Ondernemerschap, hard werken en continu vernieuwen blijken als rode draad door de carrière van Gilbert te lopen. "Mijn moeder Greet begon in 1959 in het kappersvak in Lisse. In 1986 ging ook ik het vak in. Na een half jaar ervaring te hebben opgedaan in Amerika, tipte mijn moeder me in 1989 dat er een mooi pandje beschikbaar zou komen in de Opaalstraat in Alphen. Daar zijn we met z'n tweeën begonnen. Mijn moeder kwam vaak 's middags in Alphen assisteren. Later ben ik haar ook in de salon in Lisse gaan helpen. Nog steeds heb ik mijn vaste dagen in Lisse en in Alphen."
De zaken gingen goed toen 25 jaar geleden het aanbod kwam om een salon in de Ridderhof over te nemen. "Ik kon het pand overnemen van kapper Selier; de eerdere eigenaar Zandbergen was toen al overleden. Ik had er wel oren naar en in mei 1994 gingen we van de Opaalstraat over naar de Ridderhof. Daar begon ik onder andere samen met Jeannette Versluis. Zij is nu nog steeds in dienst en viert dit jaar dus haar 25-jarig jubileum!", vertelt Gilbert lachend.

Zijn team – zeven medewerkers in Alphen, zeven in Lisse – is heel belangrijk voor hem. "Ik behandel het team net zoals mijn familie. Ik geef uit liefde leiding. En ik probeer iedereen te inspireren. Elk teamlid met een creatief plan wordt beloond." Een voorbeeld van zo'n plan is de Instagrampagina van de salon. "Daarop zie je wat er bij ons mogelijk is. Bijvoorbeeld balayage, een manier van kleuren die er natuurlijk uitziet en erg in opkomst is."

"Ik doe er alles aan om een positieve vibe in de winkel te houden. Gemiddeld zorg ik om de zeven jaar voor een restyling van de salon. Elk kwartaal kijken we als team naar de zaak: van de muziek tot de koekjes bij de koffie. Medewerkers krijgen een passende training. Dat zorgt voor nieuwe energie. De schietpartij in 2011 heeft ons eigenlijk alleen maar extra gestimuleerd. Er was goede traumahulp van de gemeente Alphen. Die heeft gezorgd dat we weer verder konden. De Ridderhof stond wel onder druk; wij kunnen hier nog steeds succesvol zijn."

Precies dertig dertigjarigen zaten er afgelopen zaterdag in de kappersstoelen van de salons van Gilbert Coiffures in de Ridderhof en in Lisse. Gilbert: "Ze mochten zich gratis laten knippen, en zo namen ze deel aan onze recordpoging. En... die is helemaal geslaagd!" Behalve deze recordpoging heeft de kapper voor het hele jaar nog meer (kortings)acties verzonnen.

Bekend van tv

Landelijke bekendheid kregen Gilbert en zijn team door tv-metamorfoses in KRO's Service Uur (Manuela Kemp), Dat staat je goed (Caroline Tensen) en in Trinny en Susannah. Metamorfoses verschenen ook in het huisblad Ditjes & Datjes van supermarktketen Dirk.

Meer berichten