Roos kreeg de speciaal voor deze gelegenheid gebeeldhouwde Nieuwkoopse Otter in handen gedrukt, en niet veel later opnieuw een hoofdprijs als lid van de sportploeg van het jaar.
Roos kreeg de speciaal voor deze gelegenheid gebeeldhouwde Nieuwkoopse Otter in handen gedrukt, en niet veel later opnieuw een hoofdprijs als lid van de sportploeg van het jaar. (Foto: Kees Verhaar)

Sportverkiezingen Nieuwkoop

Gemeente vol talentvolle sporters

Theo van Egmond

In de gemeente Nieuwkoop, bestaande uit vijftien plaatsen, lopen heel wat talentvolle sporters rond. Dat bleek maar weer bij de op 15 maart gehouden sportverkiezingen.

Nieuwkoop - 'De Sportverkiezing', zo is de simpele naam van de sportverkiezingen van de gemeente Nieuwkoop. Dat gewone past helemaal bij de avond zelf, die jaarlijks op informele, knusse wijze wordt gehouden. De organisatie is wel degelijk professioneel met de prima aankondigingen van John Kwakkenbos en de luchtige presentatie van Andre van der Voort.

Voor de tiende keer vonden de sportverkiezingen op initiatief van RTL Lokaal plaats. Leo Turkenburg, Irene Brouwer, John Kwakkenbos, Adrie van Lith en kanjer Marianne Hebbink maken plaats voor 0172 Sport, dat voortaan de organisatie onder leiding van Ruud Bos overneemt. Hebbink en Van Lith houden het voor gezien en staan hun plaatsen over aan anderen. Zij duiken wel weer ergens anders op. Adrie van Lith, hij heeft al een koninklijke onderscheiding, kreeg van burgemeester Frans Buijserd met enige moeite een nieuwe onderscheiding opgeprikt, geldend als de speciaal in het leven geroepen vrijwilligersprijs van de gemeente Nieuwkoop.

Alle voorgedragen sporters mochten het podium opkomen en een herinnering alsmede bloemen in ontvangst nemen. Dat was in enkele gevallen best veel, want maar liefst elf talenten bleken kanshebbers. Na voorlezing van de juryrapporten bleven steeds drie genomineerden over. Bij de talenten waren dat twirlster Roos den Besten, schaatser Joni Tersteeg en, voor de vijfde keer, schaatser Daan Knol.

Roos kreeg het speciaal voor deze gelegenheid gebeeldhouwde Nieuwkoopse Otter in handen gedrukt. Zij kreeg niet veel later opnieuw de hoofdprijs uitgereikt als lid van de sportploeg van het jaar. Samen met Iris Sassen en Celina Byrne vormt ze het nationale pompom-team, dat al twirlend wereldkampioen werd. Altior en het zeilduo (vorig jaar winnaar) Klaas 't Hoen/Brechtje van der Werf waren ook kanshebbers.

Manfred van den Bosch, trainer van het eerste elftal van Altior, bleek de beste coach van het jaar, op de hielen gezeten door Rik van Tricht (triatlon) en Bibi Muller (twirl). De prijs voor de best sportorganisatie ging naar Zwemvereniging De Plas, die Recreatieve Toerclub Nieuwkoop RTCN en Manege Vosseburch voorbleef.

In de categorieën sportman en sportvrouw had de jury het eigenlijk niet al te moeilijk. De prestaties van de inmiddels gestopte schaatsster Annouk van der Weijden werden hoger aangeslagen dan die van schaatsster Melissa Wijfje en atlete Dagmar Smid. Handbiker Jetze Plat werd uitgeroepen tot beste sportman van 2018. Voetballer Jens Toornstra en schaatser Wessel Ubink waren ook prima bezig geweest, maar konden niet tegen de para-atleet op. Die kan de uitnodiging voor volgend jaar ook vast weer tegemoet zien, want vorige week verpulverde hij het werelduurrecord handbike met meer dan tweeënhalve kilometer en bepaalde de nieuwe haast ongelooflijke afstand op 44,749 meter, een giga-prestatie.

De deskundige juryleden Rick van der Hoorn, Wil van der Laan, Jan van der Marel, Arjan van der Laan en Ronald Scholten kregen een beste fles wijn mee naar huis. Een relaxte gezellige avond met uitstekende winnaars zat er daarmee officieel op.

Locatie

Deze keer was het clubhuis van Altior de plek, veel te klein eigenlijk gelet op het grote aantal belangstellenden, waar de bekendmaking van de prijswinnaars bekend werden gemaakt. Het oogt soms zelfs iets knulligs, maar dat maakt de sfeer van 'De Sportverkiezing' ieder jaar juist weer zo apart.

Meer berichten